El president de l'Equador, Rafael Correa, va recórrer zones afectades pel terratrèmol de magnitud 7,8 en l'escala de Richter que dissabte va sacsejar la zona tropical del nord del país provcant almenys 350 morts, mentre continuen les tasques de trasllat de ferits en avions a Quito. Correa, que va mostrar un gest seriós durant tot el seu recorregut, va saludar els afectats a la zona visitada, va dialogar amb funcionaris i va escoltar les demandes de la població sobre els alts preus de l'aigua.

Per la seva banda, l'alcalde de Quito, Mauricio Rodas, va explicar que han arribat a la capital de l'Equador persones ferides en el terratrèmol. «L'avió que va viatjar amb ajuda humanitària des de Quito està tornant amb ferits perquè rebin atenció urgent», va escriure Rodas al seu compte de Twitter, mentre la televisió RTS va informar que es tracta a la capital equatoriana altres ferits en el terratrèmol que van ser traslladats diumenge.

En aquesta xarxa social es van publicar també fotografies dels camions amb ajuda que van començar a arribar a la ciutat de Pedernales, una de les més afectades pel terratrèmol, que ha causat uns 350 morts i almenys 2.068 ferits.

El terratrèmol es va produir cap a les set de la tarda hora local de dissabte entre els balnearis costaners de Cojimíes i de Pedernales, a la província de Manabí i confrontant amb la veïna Esmeraldas, que també va notar l'impacte de les rèpliques.

Després del desastre, el Govern equatorià va declarar l'estat d'emergència a les províncies de Esmeraldas, Manabí, Guayas, Santo Domingo de los Tsáchilas, Los Ríos i Santa Elena, així com l'estat d'excepció a tot el territori estatal. Un total de 304 rèpliques s'han registrat fins al moment després del terratrèmol de dissabte, segons l'Institut Geofísic.

Prop de mig miler d'experts de nou països estan ajudant a l'Equador en les tasques de rescat de víctimes, va anunciar el canceller, Guillaume Long. El ministre va detallar al seu compte de twitter que l'ajuda internacional comprèn, entre altres, rescatadors de Veneçuela (48), Colòmbia (50), Perú (35), Mèxic (120), Cuba (25), Bolívia (50), Xile (49 bombers), tres experts de Suïssa i 80 d'Espanya.

«Em fa por que la xifra de víctimes augmenti perquè seguim remenant runes», va assenyalar Correa, tot afegint que «hi ha encara moltíssims cadàvers entre les runes», però va assegurar que el país sabrà «tirar endavant».

El país es mobilitza

Paral·lelament, l'Equador s'ha mobilitzat amb tots els seus recursos per fer front a aquesta enorme catàstrofe. Amb el nou dia van sortir a la llum les destructives conseqüències del sisme a les províncies afectades, especialment les de Manabí i Esmeraldas. A més, l'estat d'emergència regeix en el conjunt del país, que comença a fer provisió de medicines, aigua, mantes, carpes i aliments per fer-los arribar a llocs com Pedernales i Manta, dos dels punts més castigats.

Descartat el risc de tsunami, la recerca i rescat de supervivents es va convertir en la principal prioritat per a les autoritats, que van fer constants crides a la calma i a la unitat mentre asseguraven que el primer és atendre els damnificats. Llocs com Pedernales, a l'epicentre del desastre, tenen l'aspecte d'un lloc castigat per un bombardeig.