El?Congrés inicia el tràmit per rebaixar l´edat per votar als 16 anys

Els grups escenifiquen el seu rebuig a la manca de control al?Govern amb un ple de protesta

20.04.2016 | 07:40
Els diputats d´ERC van mostrar uns cartells demanant que els menors a partir dels 16 anys puguin votar.
Els diputats d´ERC van mostrar uns cartells demanant que els menors a partir dels 16 anys puguin votar.

El Congrés va aprovar la presa en consideració d'una proposició no de llei d'ERC per rebaixar l'edat legal per exercir el dret de vot als setze anys, una iniciativa que va tirar endavant amb el suport del PSOE, Podem i el Grup Mixt, mentre que PP, Ciutadans i el PNB la van rebutjar. Així, la proposta va rebre 174 vots a favor, 144 en contra i sis abstencions.
Com a proponent d'aquesta iniciativa, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, va defensar que no es pot negar als nois de 16 anys un dret en un Estat que «pot exigir responsabilitats penals, tributàries i judicials». Davant d'una de les generacions «més contestatàries de la història», va assenyalar Rufián, toca ampliar la democràcia i que aquests joves que han convertit «el seu dolor» en conciliació política puguin també defensar-se davant les urnes.
Durant la seva intervenció va carregar contra la dreta «més reaccionària» a la qual li agradaria, va dir, que els joves «coneguessin més Belén Esteban que Durruti», i a la qual la sol ofendre més unes «rastes» que «un sobre de diner negre a la butxaca». En acabar el seu torn de paraula, en què va recordar que en la consulta sobiranista de Catalunya es va permetre votar als joves de 16 anys, els diputats d'ERC, drets, van mostrar uns cartells en què es llegia «Pel vot als 16 anys».
Pilar Cortés, del PP, s'hi va posicionar en contra, reprotxant a ERC que parli de qualitat democràtica per defensar aquesta proposta quan, va assenyalar, no hi ha «més qualitat democràtica que el respecte de les normes i les sentències», en al·lusió a l'incompliment per la Generalitat de les resolucions del Tribunal Constitucional.
Per altra banda, tots els grups parlamentaris del Congrés, excepte el PP, van escenificar al ple de la Cambra seva protesta per la decisió del Govern en funcions de no sotmetre's al control parlamentari, el que ha obligat a suspendre la sessió de control prevista per a avui.
La protesta es va produir al final del ple, immediatament després de les votacions, a les quals no va assistir cap membre de l'Executiu, i després de la qual també van abandonar el seu escó alguns diputats del PP, com el seu portaveu parlamentari, Rafael Hernando, o María Dolores de Cospedal.
El president del Congrés, Patxi López, va concedir un torn de paraula de tres minuts a cada un dels portaveus perquè expressessin la seva posició per l'actitud del Govern. Molt dur va ser el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, que va assegurar que l'absència de Rajoy és «un epitafi polític a la carrera d'una persona que s'ha passat la vida sense voler donar la cara».
Per a Hernando, la imatge buida de la bancada blava «és trista, però coherent amb un president del Govern que s'ha passat la vida fugint» i que avui «fuig dels seus fantasmes del present i del passat, que es diuen Soria, Barberà, Rato, González...».
Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que «no es pot admetre» que Rajoy no comparegui al Congrés quan, segons el seu parer, la Constitució estableix com a obligació del Parlament el control a l'Executiu. Iglesias va admtre que Podem vol fer una Constitució «millor», però també va assenyalar que la respecta molt més que «els poderosos» que «no necessiten les lleis».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci
Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

L'empresa, dedicada al desballestament de vehicles, ja ha sofert set robatoris i ha trobat quatre...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

El PSOE ha votat Rajoy amb més empenta que els propis electors de dretes, reticents a renovar-li...

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

Miquel Iceta argumenta que l'abstenció donaria més motius als independentistes per no creure en el...

La mateixa divisió però amb molta més calma

La mateixa divisió però amb molta més calma

El comitè manté la divisió interna però no cau en les baralles de la passada reunió de l'1 d'octubre

Enllaços recomanats: Premis cinema