Els funcionaris cobraran la part de la paga extra pendent a l´abril o al maig

El PSOE qualifica la decisió presa pel Ministeri d'Hisenda d'«electoralisme pur i dur»

20.04.2016 | 08:25
Pedro Saura va advertir que els mesos per a la devolució de la paga extra «no han estat triats a l´atzar».
Pedro Saura va advertir que els mesos per a la devolució de la paga extra «no han estat triats a l´atzar».

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques abonarà als empleats públics de l'Administració General de l'Estat (AGE) la meitat pendent de la paga extra de desembre suprimida el 2012 durant el que queda de mes d'abril o al llarg de maig. El pagament no anirà inclòs en la nòmina sinó que es farà un abonament a part, encara que no es van especificar si es cobrarà d'una vegada tot el percentatge pendent, de gairebé el 50%. Aquest pagament no implicarà una despesa addicional per a l'Estat, ja que ja estava compromès en els pressupostos generals per al 2016.

Els sindicats amb representació a la funció pública van rebre la notícia de forma extraoficial a través d'una trucada telefònica del Ministeri. La devolució es farà al personal de l'Administració General de l'Estat (212.298 empleats) i als de l'Administració de Justícia no transferida (24.415 empleats).

Si se suma la resta de personal de l'administració pública estatal, que inclou les forces armades, les forces i cossos de seguretat de l'Estat i els empleats d'entitats públiques empresarials i organismes públics, la devolució arribaria a 531.324 treballadors.

Els altres més de dos milions d'empleats públics, la majoria dependents de les comunitats autònomes i l'administració local, dependran del que decideixin els seus respectius governs, encara que en el cas d'Extremadura, per exemple, ja s'ha retornat l'import íntegre.

La paga extra de desembre de 2012 va ser suprimida per aplicació del decret-llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària, en què s'apuntava la seva recuperació en un futur.

El Govern va acordar una primera devolució d'un 25% de la paga al gener de 2015, en tant que un segon abonament del 26,2% va ser realitzat a l'octubre del mateix any, moment en què es va aprovar un crèdit extraordinari de 251 milions d'euros per a l'abonament d'aquesta part de la paga, de manera que el pagament actual podria acostar-se als 500 milions.

El PSOE va qualificar d'«electoralisme pur i dur» la decisió del Ministeri d'Hisenda de tornar la part pendent de la paga extra suspesa el 2012 a l'abril o maig i considera que l'elecció del mes no és fruit de la casualitat. El portaveu d'Hisenda del grup parlamentari del PSOE al Congrés, Pedro Saura, va assegurar que la devolució del 50% de l'extra pendent seria en un mes «que no ha estat triat a l'atzar», ja que es produiria just abans d'unes futures eleccions generals.

«Evidentment és electoralisme pur i dur. No hi ha una altra manera d'entendre-ho», va afirmar, després d'afegir que l'extra de Nadal suspesa el 2012 va ser un préstec que van fer els empleats públics a Hisenda perquè «regalés 10.000 milions d'euros a les grans fortunes». En aquest sentit, al·ludia a les mesures fiscals aprovades pel Govern del PP que -en la seva opinió- va ser un «regal al 10% més ric del país i a les grans corporacions». Saura va recordar que aquesta nòmina és un dret adquirit pels empleats públics i la seva devolució està recollida als pressupostos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Mariano Rajoy
Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

El cap de l'Executiu evita criticar el PSOE,?Ciutadans o el PNB i anuncia que suspèn els efectes...

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'«oposició real» després que el...

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Puigdemont no anirà a la conferència de presidents per negociar el nou finançament

El president ha acusat Rajoy de ser 'cínic' per oferir com un pacte el que és una obligació

Enllaços recomanats: Premis cinema