La Comissió Europea (ES) està a punt d'acusar formalment la multinacional nord-americana Google per presumptes acords «anticompetitius» amb fabricants de mòbils i tauletes per instal·lar exclusivament en ells el seu sistema operatiu de codi obert Android. La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, preveu presentar avui un plec de càrrecs contra la tecnològica californiana, d'acord amb informacions publicades per Politico Europe i el Financial Times. Tant Google com la pròpia CE no van voler avançar-se als fets i van declinar confirmar si l'anunci es produirà avui.

Fa un any, el 15 d'abril de 2015, quan la CE va acusar formalment la firma nord-americana d'abusar de la seva posició de domini en les recerques a internet en afavorir «sistemàticament» el seu producte de comparació de compres en el seu cercador, va anunciar també la obertura d'una investigació antimonopoli a Android.

Vestager ha volgut determinar si Google estableix acords «anticompetitius» amb fabricants de mòbils i tauletes per instal·lar exclusivament en ells Android, si la firma ha impedit el desenvolupament de versions competidores d'aquest sistema o si ha vinculat obligatòriament algunes de les seves aplicacions i serveis, perjudicant així altres serveis alternatius.

La responsable europea de Competència va assenyalar dilluns a Amsterdam que, quan un client compra un telèfon intel·ligent, s'espera que estigui preparat per a ser utilitzat immediatament i estigui per tant equipat pel fabricant o l'operador de xarxa amb les aplicacions bàsiques. «Això dóna als innovadors una gran oportunitat per exposar una nova aplicació a l'atenció del públic», va assegurar. «La nostra preocupació és que, en exigir als fabricants de telèfons i operadors que carreguin per endavant un conjunt d'aplicacions de Google en lloc de deixar-los decidir per ells mateixos quines aplicacions carregar, Google podria haver tallat una de les principals vies per les quals les noves aplicacions poden arribar als clients», va afegir.

La comissària va assenyalar que la innovació no intenta únicament desenvolupar nova tecnologia, sinó també descobrir noves formes de fer negocis, de manera que en aquest cas «els innovadors no tindrien cap manera d'arribar als clients». Vestager va afirmar que el seu departament investiga «amb detall» els contractes que Google manté amb els fabricants de telèfons i operadors.