Els Estats Units han obert una investigació criminal sobre les filtracions dels papers de Panamà, que han destapat milers d'empreses i actius opacs de personalitats de tot el món, segons una carta del fiscal del districte sud de Nova York, Preet Bharara. En la missiva, dirigida al Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, amb seu a Washington i un dels artífexs de les filtracions, el fiscal informa de l'obertura d'«una investigació criminal» sobre assumptes «rellevants» vinculats als papers de Panamà. A la carta, Bharara sol·licita poder mantenir una reunió «tan aviat com sigui possible» amb algun representant del consorci «involucrat en el projecte» dels papers de Panamà per parlar sobre la investigació. La periodista argentina Marina Walker, subdirectora del consorci, va explicar que l'organització ha rebut la notificació del fiscal Bharara, datada el 3 d'abril. L'escàndol dels papers abasta més de 11,5 milions de documents del bufet panameny Mossack Fonseca. efe/ddg washington

Mar García Vaquero, dona de l'expresident del Govern Felipe González, va gestionar un compte a Suïssa a través d'una societat radicada en un paradís fiscal abans que conegués el líder del PSOE, segons els papers de Panamà. Els documents del despatx d'advocats de Mossack Fonseca indiquen que el compte es va obrir a l'octubre de 2004 a nom de Carmigo Ltd a Niue, illot del Pacífic Sud conegut pel seu secretisme fiscal.

La dona de González participava en aquells anys en una empresa dedicada a la construcció de vaixells de vela i un client va exigir fer el pagament «offshore». Aquesta és la raó que es creés l'estructura financera amb origen a l'illot de Niue i fi en un compte bancari a Suïssa.

La signatura de Mar García Vaquero consta en la documentació per obrir l'esmentat compte bancari i la societat opaca es va crear un mes abans, al setembre de 2004. El compte es va tancar dos anys després i la societat, quatre després.

En aquells anys, García Vaquero coincidia en molts dels seus negocis amb el constructor Luis García Cereceda, amic de Felipe González i autor de la urbanització de luxe La Finca, a Pozuelo de Alarcón (Madrid).

L'empresa International Marina Tarragona, propietat de Procisa, immobiliària de García Cereceda, i en el consell de la qual s'asseia García Vaquero (llavors administradora de Sea Zalata) va guanyar en concurs públic el 2003 per construir un complex de iots de luxe al port de Tarragona, però en quatre anys ja es va veure que seria un projecte fallit. Un tribunal va declarar «il·legalitzables» les preteses instal·lacions, cosa que després va ratificar el 2009 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que no hi havia llicències d'obra. Al maig de 2008, la societat a Niue, Carmigo Ltd, va ser desactivada.

Per part seva, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va assenyalar que José Manuel Soria ha estat «un bon ministre» i que les explicacions que va donar quan va renunciar al càrrec de ministre d'Indústria «l'honoren». Rajoy va assegurar que les explicacions que li va donar a ell són «exactament les mateixes que va traslladar a l'opinió pública». Va recordar que a Soria «li ha tocat un Ministeri molt difícil», que va dur a terme una reforma energètica que «no era fàcil» i que s'han batut rècords en un sector «capital».