L'exsecretari de les infantes Carlos García Revenga va negar que la seva participació com a tresorer a l'Institut Nóos representés una supervisió per part de la Casa Reial, a la qual ni tan sols va informar de la creació d'una entitat en la qual ell es va integrar per «amistat» amb els llavors ducs de Palma. «Jo no feia un pas en la meva vida sense consultar-ho al senyor García Revenga», va declarar el 2 de març Iñaki Urdangarin per destacar que tota la seva activitat professional comptava amb el suport de la Casa del Rei, quelcom que va contradir l'antic secretari de la seva dona, en afirmar que els projectes de Nóos constituïen «activitat privada». En la seva compareixença com a testimoni davant el tribunal de l'Audiència de Palma que jutja el cas Nóos, García Revenga, que va arribar a estar imputat en la causa, va declarar que quan es va crear l'Institut Nóos no va considerar que fos la seva responsabilitat informar la Casa Reial d'una qüestió particular aliena a les activitats de caràcter públic dels llavors ducs de Palma. efe/ddg palma

La dissolució del sindicat Manos Limpias és una possibilitat «jurídicament impossible» mentre no hi hagi una condemna en ferm, segons fonts jurídiques de l'Audiència Nacional. La segona via seria que el jutjat central d'instrucció número 1 adoptés la suspensió cautelar d'activitat de l'organització, però es tracta d'una opció «remota», que en aquests moments «ni es plantegen» tant el jutge Pedraz com la Fiscalia de l'Audiència, segons les mateixes fonts.

Hi ha un tercer camí, però hauria d'emprendre'l l'Audiència Provincial de Palma que enjudicia el cas Nóos, i és l'aplicació de l'article 11 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, si el tribunal interpreta, arran de les investigacions de l'Audiència Nacional, que les peticions formulades per Manos Limpias han estat realitzades «amb manifest abús de dret» o han comportat «frau de llei o processal». Fonts jurídiques consideren que cenyint-se a aquest article, el tribunal del cas Nóos pot expulsar Manos Limpias com a acusació popular.

D'altra banda, fonts de la investigació insisteixen en exculpar la lletrada del sindicat en aquest cas, Virginia López Negrete, dels intents d'extorsió al Banc Sabadell i al lletrat de la infanta Cristina per retirar l'acusació contra la germana del rei a canvi de tres milions d'euros. Asseveren que encara que López Negrete «no és algú extern a Manos Limpias», no apareix en cap de les converses telefòniques gravades durant més d'un any a l'entramat, i recorden que fins i tot va provocar l'enuig del líder Luis Pineda que fos dura amb la Infanta.

Per part seva, la defensa de Diego Torres i Ana María Tejeiro, amb l'adhesió dels lletrats d'Iñaki Urdangarin i Mercedes Coghen, van demanar al tribunal que jutja el cas Nóos que expulsi del procediment Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular, perquè persegueix «interessos espuris».

Per la seva banda, la representació legal de la germana del Rei, acusada de cooperació en dos delictes fiscals, no es va sumar a la sol·licitud d'expulsió, mentre que la Fiscalia, que es va oposar en el seu moment a la personació de Manos Limpias, va demanar al tribunal que recapti de l'Audiència Nacional informació sobre els processos oberts contra el sindicat per analitzar si s'escau apartar-lo de la causa.

La lletrada de Manos Limpias va rebutjar la petició, ja que c no està sent investigada ni hi ha contra ella cap mesura cautelar.

La magistrada que presideix el tribunal, Samantha Romero, va anunciar que la sala ha de resoldre sobre la controvèrsia quan l'analitzi, i va advertir a la defensa de Torres que li correspon vetllar pel respecte a la presumpció d'innocència davant d'una sol·licitud feta sobre la base d'«una investigació embrionària».

No hi ha sentència

«Sembla que l'important no és el que succeeix en aquesta sala sinó el que passa fora», va dir la magistrada, que va insistir que no hi ha «una sentència ferma de condemna davant ningú». D'aquesta manera, tot i no anunciar-ho formalment, va insinuar que no prosperarà la pretensió de la defensa de Diego Torres i la d'Iñaki Urdangarin.