L'Agència de l'ONU per als Refugiats (Acnur) va alertar que tem que almenys 500 persones van morir la setmana passada en el naufragi d'un vaixell a aigües del Mediterrani entre Líbia i Itàlia, segons li han transmès els supervivents d'aquesta tragèdia a la localitat grega de Kalamata. Si es confirma el naufragi, serà «la pitjor tragèdia que ha afectat refugiats i migrants en els últims dotze mesos», va alertar l'agència de l'ONU en un comunicat.

Segons els testimonis recollits per Acbur a la localitat grega de Kalamata, a la península del Peloponès, hi ha hagut «41 supervivents, dels quals 37 són homes, tres són dones, i hi ha un nen de tres anys». El rescat d'aquestes persones el va fer «un vaixell mercant que els va portar a Kalamata el 16 d'abril. Van rescatar 23 somalis, 11 etíops, 6 egipcis i un sudanès», va assenyalar l'agència.

«Els supervivents ens han dit que formaven part d'un grup d'entre 100 i 200 persones que van sortir la setmana passada d'una localitat propera a Tobruk a Líbia en una embarcació d'uns 30 metres d'eslora», afegia el comunicat.

Així mateix relata que «després de navegar diverses hores, els traficants van intentar transferir els passatgers a un vaixell més gran, col·locant centenars de persones en condicions terribles d'amuntegament». «En algun moment durant aquest canvi de vaixells, el més gran va bolcar i es va enfonsar», explica Acnur.

Segons l'agència de l'ONU, «entre els 41 supervivents hi ha persones que no havien pujat encara a l'embarcació més gran. Van estar a la deriva al mar durant possiblement tres dies, fins que el 16 d'abril van ser trobats i rescatats».

L'agència de l'ONU per als Refugiats va visitar els supervivents de la tragèdia, que estan temporalment ubicats al poliesportiu de Kalamata, on les autoritats gregues han iniciat ja els procediments policials per a la seva identificació.

«Acnur continua demanant que s'incrementin les vies regulars per a l'admissió de refugiats i peticionaris d'asil a Europa», va assenyalar l'organisme.

Va explicar que entre ells inclou el restabliment, els programes d'assistència humanitària, la reunificació familiar i els patrocinis privats i per a estudiants, així com la concessió de visats de treball per als refugiats.