La Justícia noruega va condemnar l'Estat per «tracte inhumà» a la presó a l'ultradretà Anders Behring Breivik, autor dels atemptats de 2011 en aquest país, tot i que considera que no ha violat el seu dret a la vida privada. El tribunal de primera instància d'Oslo va considerar «provat per sobre de qualsevol dubte raonable» que s'ha violat l'article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans, que prohibeix la tortura i el tracte inhumà o denigrant, en els gairebé cinc anys en què Breivik ha estat tancat en règim d'aïllament.

I tot i que considera que l'absolució en l'altre punt, al qual atorga igual importància, permet afirmar que Breivik no ha guanyat el cas, obliga l'Estat a pagar la part de les costes del judici de l'ultra (uns 35.700 euros), fet que suposa una victòria moral per a aquest després d'anys de queixes i un altre intent fallit de denúncia.

La sentència reconeix que els requisits per sotmetre Breivik a un règim d'aïllament es compleixen i que les condicions físiques i materials de la condemna són «bones», però critica la seva durada, les limitades possibilitats de queixa, la manca de mesures compensatòries i que no s'hagi tingut en compte la seva salut mental.

L'existència de l'aïllament no ha d'impedir que Breivik, al qual només se li permet contacte en alguna ocasió amb el personal de la presó, pugui relacionar-se amb altres presos en règim de màxima seguretat; ni que les entrevistes amb gent externa a la presó siguin sempre a través d'un vidre de seguretat, segons estableix la sentència.

Tot i que les autoritats penitenciàries han reduït o eliminat mesures criticades en la decisió com freqüents escorcolls amb ell despullat, ús excessiu d'esposes i falta de passejades a l'aire lliure -algunes per recomanació del Defensor del Poble-, el tribunal critica la falta d'alternatives i de plans concrets per al seu futur.

Breivik viu «en una presó dins la presó», en «un món tancat» entre 22 i 23 hores al dia, i la seva condició de terrorista no justifica que se l'exposi «a una càrrega més gran de la necessària».