El Govern de l'Equador adoptarà «mesures excepcionals» per aconseguir fons per a atendre l'emergència causada pel terratrèmol de 7,8 graus que va sacsejar dissabte passat la costa nord del país i que ha provocat almenys mig miler de morts i més de 5.000 ferits. El president de l'Equador, Rafael Correa, va explicar que per reconstruir les zones afectades, algunes amb fins a un 85% de destrucció en les infraestructures, es necessitaran milions de dòlars i, en un missatge a la nació, va anunciar augments impositius i contribucions amb aquesta finalitat.

S'establirà una contribució de 2 punts addicionals en l'impost sobre el valor afegit (IVA) durant un any i una altra, per a una sola vegada, del 3% sobre beneficis, així com una més, del 0,9%, «sobre persones naturals amb patrimoni major a un milió de dòlars». També va anunciar que s'establirà l'aportació d'un dia de sou per als que guanyen més de 1.000 dòlars al mes.

El governant va explicar que hi ha línies de contingència amb el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), Banc Mundial (BM) i el Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina (CAF), fet pel qual tenen disponibles 600 milions de dòlars «per al curt termini, que poden augmentar».

Paral·lelament, l'esperança de trobar supervivents del terratrèmol comença a esvair-se en la ciutat de Manta, on després de 96 hores de recerca la possibilitat de trobar vida és inferior al 5% i ja es planifiquen les demolicions. Cinc dies després del sisme, els bombers només busquen víctimes en un edifici de Tarqui, la zona hotelera que va quedar destruïda. Es tracta del centre comercial de Navarrete, una edificació de cinc pisos que representa el final d'un esgotador treball per als bombers.