L'exanalista de la CIA Edward Snowden ha demandat l'Estat noruec davant els tribunals d'aquest país per poder viatjar a Oslo per recollir un premi atorgat pel Pen Club sense risc de ser extradit als Estats Units, va informar la secció noruega d'aquesta associació mundial d'escriptors. El Pen Club noruec va atorgar fa un mes a Snowden el premi Ossietzsky, que s'entrega el 18 de novembre a la Universitat d'Oslo, per la seva tasca a favor de la llibertat d'expressió.

«L'objectiu és determinar des d'un punt de vista jurídic que Noruega no té dret a extradir Snowden si ve a Noruega. Els seus suposats delictes consisteixen a haver advertit de la vigilància massiva realitzada per l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels EUA», va assenyalar el Pen Club en un comunicat.

L'associació d'escriptors sosté que els actes de Snowden, a qui els Estats Units acusen de revelar secrets d'Estat, són «clarament de caràcter polític», i d'acord amb el dret internacional i les lleis d'extradició noruegues no pot ser deportat.

La denúncia va ser interposada per un bufet d'advocats contra el ministeri de Justícia noruec en nom de Snowden, mentre que el president del Pen noruec, William Nygaard, consta com a suport del denunciant.

«Seria un avanç per a Snowden viatjar a un país on un tractat d'extradició ha estat posat en dubte. Seria un pas en la direcció de poder rebre un tracte just», va explicar Nygaard.

La també noruega Acadèmia Bjørnstjerne Bjørnson ja va intentar l'any passat portar a aquest país nòrdic Snowden, a qui havia atorgat el seu premi de drets humans, però el Govern no va voler garantir que no acabés sent extradit.