Els advocats de l'expresident del Govern José María Aznar van presentar davant la Fiscalia General de l'Estat l'anunciada denúncia per revelació de les seves dades tributàries. Segons un comunicat de l'expresident, l'escrit lliurat ahir recorda que les dades que consten a l'Agència Tributària són confidencials i no poden ser difoses, i que per tant la filtració d'aquestes dades «podria ser constitutiva de sengles delictes d'infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, i de descobriment i revelació de secrets».

Amb la presentació d'aquesta denúncia, Aznar «fa valer el dret de confidencialitat que assisteix a tot ciutadà i contribuent en relació amb les seves dades tributàries», apuntava el comunicat, tot explicant que els fets denunciats se centren exclusivament en la filtració de les dades reservades i en la seva divulgació «coneixent el caràcter il·lícit de la seva obtenció», i avisa que es reserva el dret d'adoptar qualsevol altra acció legal que consideri convenient sobre els «comentaris i desqualificacions dirigits cap a ell per la difusió de les dades».

El comunicat recordava que la setmana passada un diari digital va publicar el resultat d'una comprovació fiscal oberta per l'Agència Tributària al president Aznar i la seva societat Famaztella, S.L., «llançant amb això sospites sobre el compliment de les obligacions fiscals de l'expresident». La comprovació, referent als exercicis de 2009 i 2010, «es va tancar de conformitat el 2014 i, malgrat les diferències de criteri en la forma de tributació, va quedar constatat que tots els ingressos i despeses van ser íntegrament declarats», afegia el comunicat.

En l'escrit de denúncia, la representació d'Aznar assenyala que, com estableix l'article 34.1.i) de la Llei general tributària 58/2003 de 17 de desembre, les dades que consten a l'Agència Tributària són confidencials i no poden ser difoses. En aquest sentit, afirma que «les dades publicades han hagut de ser filtrades o cedides per aquells que els coneixien i que tenien el deure de mantenir-les en secret».

En un altre ordre de coses, l'Agència Tributària investiga una llista, facilitada pel Govern alemany, en la qual hi ha espanyols amb comptes bancaris a Suïssa. Hisenda va confirmar que va rebre aquesta llista la setmana passada i que ara està analitzant si els contribuents que hi apareixen han comès algun delicte fiscal.

El ministre de Finances de Renània del Nord-Westfàlia, Walter Borjans, va assegurar que les dades a les quals ha accedit l'estat alemany afecten persones privades i empreses amb dipòsits de 93 milions d'euros sobre els quals ha d'investigar si s'han pagat els impostos corresponents. Borjans va destacar que les dades de comptes bancaris que els inspectors han descobert no afecten només contribuents alemanys i va afegir que el seu Govern està proporcionant les altres dades als països afectats.

Segons la seva opinió, si els evasors fiscals utilitzen canals internacionals, «la lluita contra l'evasió ha de ser també internacional». Sobre aquest assumpte, el grup parlamentari de Podem-En Comú Podem-En Marea ha registrat una pregunta escrita perquè la respongui el Govern en funcions.