El jutge processa Cotino i 23 persones més per la visita del Papa a València

Els acusa d'associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals i delicte fiscal per uns contractes de la trama Gürtel

23.04.2016 | 00:00

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va processar 24 persones, entre ells l'expresident de les Corts valencianes Juan Cotino, per la comissió d'almenys vuit delictes en la contractació de les pantalles i megafonia amb motiu de la visita del Papa a València el 2006. A més de Cotino, entre els imputats als quals De la Mata processa per associació il·lícita, prevaricació, blanqueig i delicte fiscal, hi ha l'exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno i diversos dels seus alts càrrecs, així com els responsables de l'entramat d'empreses de Gürtel, l'anomenat grup Correa: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez el Bigotes i José Ramón Blanco Balín.
El magistrat va adoptar aquesta decisió en un acte de 79 folis en què acorda transformar aquestes diligències prèvies en procediment abreujat (l'equivalent al processament en un sumari), de manera que ara correspon a la Fiscalia i a la resta de les acusacions presentar els seus escrits sol·licitant l'obertura de judici oral i les penes que reclamen.
Segons relata el jutge en la seva resolució, l'entramat empresarial de Correa va aprofitar la visita del Papa, al juny de 2006, per aconseguir l'adjudicació de forma il·lícita de contractes públics, apoderant-se de fons públics per al seu enriquiment personal.
Els fets es delimiten en la contractació del lloguer de pantalles, manteniment i megafonia, el cost dels quals, 7 milions d'euros, suposadament va ser fixat pels imputats, que van decidir que l'assumís l'ens públic RTVV, que al seu torn el va adjudicar a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.
No obstant això, De la Mata va acordar obrir una nova peça separada en relació amb aquest assumpte amb l'objecte d'ampliar la investigació sobre les operacions i els possibles delictes comesos en les contractacions per part de la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de les Famílies amb motiu de la visita del pontífex Benet XVI.
De fet, el jutge assenyala Juan Cotino, com a «factòtum» i «element nuclear» d'aquesta Fundació com a responsable últim dels seus contractes, «manejant des del darrere» les contractacions en comú d'acord amb el llavors director de RTVV.
Cotino, prossegueix l'acte, «va aconseguir el seu propòsit que s'adjudiquessin al grup Correa els serveis esmentats» d'imatge i megafonia, usant els fons públics de RTVV per fer el pagament, permetent a García Gimeno aprovar-lo amb un ampli sobrecost, amb el qual es van enriquir personalment els membres del grup.
Aquest conveni entre la Fundació i la televisió valenciana va suposar un desemborsament il·lícit de 7.493.600 euros, un preu «desorbitat i notòriament superior al del servei realment prestat», segons el jutge, que xifra en 3.300.000 euros els fons sostrets de RTVV.
Per això, De la Mata procedeix contra els funcionaris que van formalitzar el conveni i contra els que posteriorment van participar en la mesa de contractació que va acabar adjudicant a Teconsa (pantalla del grup de Correa) el contracte sense publicitat i tramitat per urgència.

Empresa sense experiència
El jutge relata com Teconsa, empresa constructora que no tenia cap tipus d'experiència en organitzar esdeveniments, va acabar subcontractant tres empreses que finalment van col·locar les pantalles per un valor de 2.994.200 euros
El magistrat detalla l'apropiació i repartiment dels fons sostrets, que arriben als 3.387.197 euros repartits suposadament entre Correa, Crespo, Álvaro Pérez (500.000), Blanco Balín (249.000) i el propi director de RTVV, García Gimeno (500.000)
Correa i Crespo es van beneficiar de 957.305 euros als quals es van afegir altres 230.000 destinats a finançar una operació immobiliària al municipi alacantí de la Nucia. El jutge xifra així en gairebé un milió d'euros els pagaments a proveïdors de les obres a la casa que Correa tenia a Eivissa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema