Més de 4.700 persones, la majoria gihadistes, han mort a Síria a causa dels bombardejos de la coalició internacional, que van començar fa 19 mesos, segons les dades difoses avui per l'Observatori Sirià de Drets Humans. Almenys 391 civils figuren entre els 4.742 morts, i d'ells 99 eren menors d'edat i 67, dones, que van morir en la seva majoria a les províncies septentrionals d'Al Hasaka, Al Raqa, Alep i Idleb, i en l'oriental de Deir al Zur. L'Observatori, la seu del qual es troba a Londres i gaudeix d'una àmplia xarxa d'activistes a Síria, ha indicat que 64 civils van morir en una sola operació de la coalició la nit de 30 d'abril de 2015 a Bir Mahali, al nord de la província d'Alep.

Aquestes xifres contrasten amb les ofertes divendres pel Departament de Defensa dels Estats Units d'Amèrica, que dirigeix la coalició i que va admetre haver matat 20 civils en diversos atacs aeris a l'Iraq i Síria entre setembre i febrer passats. Aquestes dades elevarien a 41 el balanç total de víctimes mortals civils en els dos països, segons Washington, des de l'inici de la campanya militar contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI).

Per la seva banda, la pàgina web Airwars, que rastreja i recopila dades dels bombardejos de la coalició internacional a l'Iraq i Síria, estima que els civils morts en els dos països són més de 1.100.

Pel que fa a les baixes en les files de l'EI, l'Observatori va indicar que en aquests 19 mesos de bombardejos han mort 4.195 membres del grup gihadista. La majoria són combatents de nacionalitats estrangeres i entre ells figuren desenes de líders importants del grup terrorista, com el seu comandant militar Abu Omar al Shishani.

Els bombardejos van causar a més la mort a almenys 136 combatents del Front Al-Nusra, filial d'Al-Qaeda a Síria, i a deu combatents del grup islamista Yaish al-Sunna. L'Observatori va estimar que la xifra dels morts a les files dels grups extremistes és superior a l'anunciada a causa de l'apagada informativa imposada pels gihadistes sobre les baixes a les seves files. La coalició encapçalada pels EUA i formada per més de 60 països va començar a bombardejar les seus de l'EI uns mesos després que el grup terrorista proclamés al juny de 2014 un califat a les vastes zones sota el seu control de Síria i l'Iraq.