Amarrada en un moll del Club Nàutic de València en el més absolut dels anonimats. Així ha estat la històrica embarcació d'esbarjo Königin II, un veler de dos pals d'inspiració holandesa construït el 1912 a Alemanya i que ha tingut entre els seus il·lustres propietaris ni més ni menys que el dictador feixista italià Benito Mussolini.

El luxós iot va recuperar el protagonisme en conèixer-se la seva immobilització per ordre d'un jutjat de Roma que persegueix des de fa anys l'últim propietari, fins ara, del Königin II: l'empresari originari de Sarno (Salern, a la regió de la Campània, al sud d'Itàlia) Salvatore Squillante, investigat per un suposat frau fiscal que supera els 28 milions d'euros.

Pel que sembla, un capità de vaixell a sou de l'empresari va portar el Königin II a València fa dos anys per sotmetre'l a una sèrie de "reparacions", que van incloure pintar de blanc bona part de l'embarcació. La pèrdua del blau marí original del casc i el vernís natural del pont de comandament van contribuir, entre altres coses, a canviar substancialment l'aspecte exterior del veler, de manera que la Justícia italiana sospita que Squillante va poder portar el iot al Nàutic de València amb la intenció d'ocultar-lo als investigadors.

La Guàrdia Civil va acudir el passat 8 de març al Club Nàutic de València, a petició de la Guardia di Finanza italiana, i va precintar el vaixell, que ara està a disposició de la Justícia d'aquest país.

Pel que sembla, Squillante havia comprat el Königin II fa uns cinc anys, a nom d'una empresa de la qual figura com a màxim responsable el fill de l'empresari. Posteriorment, segons les investigacions de la policia romana, l'embarcació va ser posada a nom d'un indigent.

El procés contra Squillante, del que porten mesos informant els mitjans de comunicació italians i que s'emmarca dins de la investigació Màfia capital, persegueix un delicte d'evasió fiscal. En realitat, és un dels processos contra les xarxes financeres dels grups mafiosos que operen al país transalpí.

Iots, finques i un castell

El Königin II forma part d'un paquet de béns que la Fiscalia antimàfia romana ha ordenat intervenir a Squillante i dos empresaris més dins d'aquesta investigació.

A més de l'històric veler, els investigadors han intervingut 75 propietats immobiliàries, entre edificis d'apartaments i vil·les, 32 terrenys rústics, diverses estances i edificacions d'un castell -el Palazzo Noccioli, a Fiumicino-, dues embarcacions de luxe -una d'elles, la localitzada a València-, botigues, cotxes d'alta gamma, així com nombrosos comptes corrents, accions de diverses empreses i altres actius financers.

En total, béns mobles i immobles per un valor global de 28 milions d'euros, amb els quals la Fiscalia antimàfia pretén que els tres acusats facin front al pagament d'impostos que havien evadit fins ara.

Els tres empresaris, segons dades que ha difós la premsa italiana sobre aquest procés judicial, són propietaris d'almenys deu societats, tant de manera directa com indirecta. Pel que sembla, en algunes d'elles utilitzaven testaferros.

Les investigacions es van iniciar, entre altres raons, per l'important desfasament entre el patrimoni i els béns declarats per Salvatore Squillante i el seu veritable tren de vida, molt superior als ingressos que deia posseir davant la Hisenda italiana.