La "Fiamma Nera" que el Duce va enfonsar perquè no fos de Hitler

24.04.2016 | 00:00

La històrica embarcació que portava dos anys amarrada sense pena ni glòria en un moll del Club Nàutic de València va ser botada el 1912 sota el nom de Königin II (Reina II, en alemany). Era un preciós veler de dos pals encarregat pel baró Waldemar Von Dazur Hannover a principis del segle XX i construït per les drassanes Abeking & Rasmussen de Bremen (nord d'Alemanya).
El 1931, amb mitja Europa començant a sucumbir a les insurgents hordes del feixisme, es va fer amb el Königin II Alessandro Parisi Nobile, un amic del dictador feixista italià Benito Mussolini, a qui va regalar el iot poc després, un cop li va canviar el nom per Fiamma Nera, que vol dir flama negra, en italià.
Sota aquest nom va navegar durant els següents 15 anys. Les seves cabines, decorades amb fustes nobles, sedes i cuirs vermells, va acollir les trobades a alta mar del Duce i la seva amant, Claretta Petacci. El 1943, amb el declivi del feixisme a Itàlia i el règim a punt de caure, Mussolini va preferir enfonsar la seva preuada Fiamma Nera abans de veure-la en mans de Hitler. Així, el 8 de setembre d'aquell any, l'embarcació va ser llastada al fons de la mar de Ligúria, on va romandre fins als primers anys de postguerra, d'on la va rescatar el comte Sereni, qui la va rebatejar com a Serenella.
El 1956, un altre aristòcrata, en aquest cas el príncep Cremisini, es va fer amb el iot, al qual va canviar de nou el nom: Estrella de Guarajuá. Després va passar per les mans d'un enginyer i de tres amics adinerats que es van prendre per primera vegada seriosament tornar al vaixell la seva esplendor d'anys passats.
Després de participar en una competició de veler d'època el 2002 i servir per a un projecte públic de monitoratge de dofins al mar Tirrè aquell mateix any, la seva pista es difumina fins que, el 2006, comença la restauració definitiva. Durant quatre anys i amb una inversió de 1,4 milions d'euros, el veler recupera el seu aspecte i nom originals sota la direcció d'un estudi d'arquitectura romà que va bussejar en els plànols originals de Abeking & Rasmussen. Després, el Königin II va caure en mans del seu actual propietari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema