El món és més verd ara que fa 30 anys

Contràriament als que molts pensen, la Terra conté una major biomassa vegetal per uns motius molt concrets

25.04.2016 | 18:17
El món és més verd ara que fa 30 anys
El món és més verd ara que fa 30 anys

Encara que sembli mentida, la Terra és avui més verd del que era fa poc més de tres dècades, i tot gràcies a l'augment dels nivells de diòxid de carboni (CO2) atmosfèrics, que han actuat com 'fertilitzant' per a les plantes.

Així ho detalla un estudi internacional publicat avui a la revista científica Nature Climate Change, i en què ha participat l'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) al CREAF José Peñuelas.

La investigació conclou que, entre 1982 i 2015, s'ha produït un ascens significatiu de la quantitat de biomassa verda -les fulles- en gairebé la meitat de les regions del món (el 40 per cent), mentre que únicament en un quatre per cent del planeta s'ha detectat una pèrdua significativa de vegetació.

"Amb aquest estudi, hem pogut atribuir el reverdiment del planeta a l'augment dels nivells de CO2 atmosfèrics provocat pel consum de combustibles fòssils", assegura Peñuelas.

I és que al haver-hi més diòxid de carboni, les plantes han pogut generar més fulles capturant aquest gas de l'atmosfera durant la fotosíntesi, gràcies a la qual cosa, l'augment de la concentració d'aquest gas d'efecte hivernacle s'ha vist frenat, precisa el estudi.

A més, aquesta gran addició de verd "pot tenir la capacitat de canviar els cicles de l'aigua i del carboni a nivell global", afegeix Josep Peñuelas.

Altres estudis ja havien detectat abans que les plantes eren capaces d'emmagatzemar cada vegada més carboni des de 1980, el que concorda totalment amb la idea de reverdiment ( 'greening', en anglès) planetari que defensa aquest estudi. No obstant això, això no vol dir que l'augment de CO2 atmosfèric sigui positiu per al clima, adverteix l'estudi.

Malgrat aquesta major quantitat de fulles, "el canvi climàtic, l'augment de la temperatura global, l'increment del nivell del mar, el desglaç o les tempestes tropicals cada vegada més potents són un fet", assevera Peñuelas.

L'estudi també conclou que "l'efecte fertilitzant del diòxid de carboni cada vegada és menor a mesura que les plantes van aclimatant-se a aquest augment o troben a faltar altres recursos necessaris per al seu creixement com l'aigua o els nutrients, sobretot el fòsfor".

Aquesta fertilització per part del CO2 és el principal motiu (en un 70%) pel que la Terra s'està reverdint.

Però l'estudi, a més, identifica el canvi climàtic (en un 8%), el nitrogen atmosfèric (en un 9%) i els canvis d'usos del sòl (en un 4%) com altres raons de pes que hi haurà de seguir per veure com evoluciona la vegetació a nivell planetari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Puigdemont no anirà a la conferència de presidents per negociar el nou finançament

El president ha acusat Rajoy de ser 'cínic' per oferir com un pacte el que és una obligació

Homs adverteix a Rajoy que té a les seves mans obrir el diàleg

El portaveu de PDECat al Congrés ha reiterat que "no hi ha marxa enrere en el procés català"

Un nen de 9 anys, ferit greu al ser apunyalat al carrer pel seu oncle a Santa Coloma de Gramenet

L'agressor es troba detingut pels Mossos d'Esquadra en un centre psiquiàtric

Enllaços recomanats: Premis cinema