El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, va culpar ahir el PSOE i Ciutadans de ser els responsables de la celebració de les noves eleccions, i va assegurar estar "amb ganes" i "en forma" per tornar a donar "batalla" en la més que previsible cita amb les urnes del proper 26 de juny.

A Còrdova, on va clausurar la convenció nacional de les Noves Generacions de la formació, el president del Govern en funcions va transformar el seu missatge de les últimes setmanes i, en aquesta ocasió, ja no va tornar a oferir la gran coalició que des del 21 de desembre porta proposant a PSOE i Ciutadans.

Així, amb les seves paraules, va deixar clar que ja té la vista posada en les eleccions i va voler donar un missatge dual: d'una banda, que van ser els socialistes i Ciutadans els que es van negar a l'opció més "sensata"; per altra, que en el PP poden estar "tranquils" perquè han fet el que havien de fer i no han caigut en "l'ansietat". "Ells -en referència a PSOE i C's- ho van fer impossible", va sentenciar l'encara mandatari espanyol en una intervenció en què també va admetre que en les pròximes setmanes un dels debats més recurrents serà el de qui és responsable que hi hagi una altra vegada eleccions.

Per això, va insistir en donar la seva versió, la que apunta que els dos partits amb els quals ha volgut pactar "no van ser capaços i no han volgut acceptar l'alternativa de la raó, la lògica i la moderació". Per contra, va insistir, "al PP no es van equivocar defensant una proposta que era i continua sent la sensata", una gran coalició com la que tenen altres països europeus.

Una proposta, va subratllar, que "no va ser debatuda perquè el PSOE no va voler i els altres, començant per Ciutadans, tampoc", va insistir el dirigent popular, que va estar especialment dur amb la posició que en tot aquest procés ha tingut la formació que lidera Albert Rivera, "un partit lliurat al candidat d'un altre partit i el seu programa".

El cap de l'Executiu en funcions tampoc es va oblidar de tornar a criticar els esdeveniments dels últims mesos i aquesta forma de "fer política", va dir tirant d'ironia, que tenen els altres. Per això, es va referir una altra vegada a les "reunions i xafarderies" o a les "fotos, acusacions i ocurrències" d'aquests mesos, i va considerar que la "foto final d'aquests quatre mesos" ha estat d'una banda la de "PSOE i Ciutadans junts" i, de l'altra, la de "Ciutadans, el PSOE i Podem en una reunió intentant arribar a un acord de govern". "Francament, hi havia fotos millors, més sensates i molt més útils als espanyols", va assenyalar Rajoy, per a qui davant del "postureo" i el "fer veure i fer veure per no arribar a cap costat" hi ha l'opció del PP, un partit "com sempre útil per als espanyols".

El president espanyol en funcions va tancar el seu discurs volent subratllar que està a punt per a la nova campanya electoral. "Estic en forma, amb ganes i disposat una vegada més a donar la batalla pel PP, per Espanya i pels espanyols", va dir entre els aplaudiments dels joves populars.

Abans que Rajoy, el líder del PP andalús, Juanma Moreno, havia carregat amb força contra Ciutadans, i va acusar el partit de Rivera de tenir un "puny d'acer" amb el PP i un "guant de seda" amb el PSOE en el que es refereix als casos de corrupció.

Per a Moreno, Ciutadans té "una obsessió" amb el PSOE, ja que "li agraden les polítiques del PSOE i els dirigents del PSOE". "A Albert Rivera li va faltar temps per pactar amb Pedro Sánchez, un líder erràtic i feble i que no té projecte per a Espanya" va dir.

El líder popular a Andalusia va recordar que a la seva comunitat que la formació taronja "va tardar un quart d'hora en tirar-se als braços del PSOE", i es va convertir en "el padrí" que "t'ajuda en els moments difícils, que et cobreix les vergonyes" i que fa que les polítiques "ràncies" del PSOE a Andalusia "segueixin endavant després de 34 anys".

Com a últim exemple d'aquesta actitud, Moreno va parlar de la ciutat de Granada, on Ciutadans, va dir, "hauria d'explicar quins arguments polítics i socials tenen per motivar una moció de censura i regalar a l'esquerra una de les grans ciutats d'Andalusia".

Aguirre creu amb l'acord

Més esperençada que Rajoy ho està la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, que ahir va considerar que "encara hi ha temps" per arribar a un acord per formar un govern de coalició entre PP, PSOE i Ciutadans abans del 2 de maig, data fins a la qual, al seu parer, les eleccions són evitables.

Després de participar en un ple obert a l'ajuntament madrileny, Aguirre va assenyalar que "inevitablement" Espanya no està abocada, "de moment", a unes noves eleccions. "Fins al dia 2 de maig no serà inevitablement", va insistir Aguirre.