Els aspirants presidencials republicans Ted Cruz i John Kasich van anunciar una aliança per intentar frenar el magnat Donald Trump, el favorit per aconseguir la nominació a la Casa Blanca, en les properes votacions del procés de primàries als EUA. L'acord entre les campanyes de Cruz, senador per Texas, i Kasich, governador d'Ohio, té com a principal objectiu evitar que Trump aconsegueixi els 1.237 delegats necessaris per assegurar-se la candidatura presidencial republicana.

Així, la campanya de Kasich va explicar que facilitarà el camí a Cruz perquè el senador pugui imposar-se en les primàries que l'estat d'Indiana celebrarà el 3 de maig. Per part seva, la campanya de Cruz es va comprometre a fer el mateix per facilitar una victòria de Kasich als estats d'Oregon, que votarà el 17 de maig, i Nou Mèxic, on les primàries seran al començaments de juny.

Tenir Donald Trump com a candidat a la Casa Blanca en les eleccions de novembre «seria un desastre segur per als republicans», va advertir el cap de campanya de Cruz, Jeff Roe. De moment, el magnat és el clar favorit amb 845 delegats, per davant de Cruz (559) i Kasich (148).

En el seu compte de Twitter, Trump va qualificar de «desesperació» l'aliança anunciada entre els seus dos rivals per la nominació republicana. Segons el magnat, aquesta col·laboració és una mostra de «debilitat» i reflecteix que els seus dos rivals estan «matemàticament morts i totalment desesperats», al que se suma que els seus donants «no estan contents amb ells».

Avui se celebren primàries a cinc estats del nord-est del país (Pennsilvània, Maryland, Rhode Island, Delaware i Connecticut) i Trump és de nou favorit.