El Rei ha constatat en la seva última ronda de consultes amb els partits polítics que no hi ha un candidat amb prou suports per aconseguir ser investit president del Govern, ha informat en un comunicat el Palau de la Zarzuela. D'aquesta manera, Espanya celebrarà noves eleccions al juny, concretament el dia 26.

Per tant, Felip VI ha comunicat aquesta tarda al president del Congrés, Patxi López, "que no formula una proposta de candidat a president del Govern", especifica en un comunicat la Casa del Rei en un breu comunicat de tres paràgrafs.

Remarca el comunicat que Felip VI no proposa cap candidat "a l'efecte del que preveu l'article 99 de la Constitució", que en el seu apartat 5 estableix que el Rei "dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions" si transcorregut el termini de dos mesos a partir de la primera votació d'investidura cap candidat no ha obtingut la confiança del Congrés.

La comunicació de Zarzuela consta de tres punts, el primer dels quals ressenya que el cap de l'Estat ja ha conclòs les seves consultes dutes a terme en els dos últims dies, també d'acord amb el que estableix el mateix article de la Carta Magna.

En el segon es relata que Felip "ha constatat" que no hi ha candidat amb els suports necessaris per superar la investidura, i en el tercer s'afegeix que, "en aquest sentit" i d'acord al que va anunciar la Casa del Rei el passat 12 d'abril al convocar aquesta tercera ronda de consultes, el Monarca ha comunicat a López la seva decisió, que consisteix a no formular cap proposta.

El text no diu en cap moment que el cap de l'Estat dissolgui les Corts i convocar noves eleccions, cosa que, segons fonts de la Casa del Rei consultades per Efe, es deu al fet que encara no ha arribat el moment que estableix la Constitució per a aquests tràmits.

Zarzuela ha difós aquest comunicat una vegada que Felip VI ha rebut el president de la cambra baixa i després d'haver-se entrevistat aquesta tarda amb els dos líders polítics amb els quals ha tancat la seva ronda de converses, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy.

Tots dos li han explicat que no disposen de prou suports per superar una votació d'investidura que podria evitar la repetició de les eleccions generals.

Rajoy: "Repetir eleccions no és el millor"

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha assenyalat aquesta tarda que "per sort per a Espanya" no s'ha conformat un govern d'esquerres, cosa que en qualsevol cas, ha dit, "no era previsible".

Rajoy ha assenyalat també, després de la seva reunió amb el Rei, que si no va ser possible la coalició que ell va proposar va ser "perquè el PSOE no va voler". "No només no va voler acordar sinó que tan sols va voler parlar" i això, ha advertit els socialistes, "cal corregir-ho per al futur", perquè és "l'ABC de la democràcia".

Mariano Rajoy ha deixat clar que el no té sensació de "fracàs" pel fet que es repeteixin les eleccions. "És evident que la repetició de les eleccions no és el millor. Ningú no ho volíem", ha exclamat i ha recordat que "els procediments normals diuen que els partits es posen d'acord i es tria un president del Govern".

No obstant això, ha deixat clar que "dit això", considera que "hagués estat molt pitjor que s'hagués conformat un dels governs que han anat circulant per aquí durant tots aquests mesos", en referència als intents que ha fet el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez per aconseguir els suports suficients per ser investit president.

Possibles pactes després del 26J

Rajoy no ha volgut pronunciar-se sobre amb quines forces podria pactar el PP després de la repetició de les eleccions al juny perquè "de moment" -ha subratllat- "cal pactar amb la gent".

De pactes es parlarà després dels comicis, ha recalcat el president en funcions que tampoc ha aclarit si repetirà "un cara a cara" amb el candidat socialista, Pedro Sánchez, durant la campanya electoral.

Una decisió, ha explicat, que, en tot cas, correspon al seu director de campanya.