El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va assegurar que durant tot el procés polític des de les eleccions generals de desembre «s'ha posat de manifest que a Espanya no hi ha projecte i a Catalunya sí». «Uns tenen Estat i no tenen projecte, i a Catalunya tenim molts dèficits, però almenys sabem fer governs i volem un Estat», va assenyalar Homs en roda de premsa posterior al tancament de la primera jornada de l'última ronda de consultes del Rei als portaveus parlamentaris.

El portaveu nacionalista va exposar al Monarca aquest anàlisi, així com la seva crítica cap a aquest «ridícul europeu» que segons la seva opinió està fent Espanya per la «incapacitat» dels seus partits polítics per «gestionar la complexitat».

En aquest sentit, el president català, Carles Puigdemont, va considerar que els grans partits estatals necessiten anar a eleccions per falta de «sentit d'Estat» i va lamentar l'«absència» de propostes per a Catalunya, ja que el referèndum és com «l'esperit sant», del qual se'n parla però «ningú l'ha vist».

Comicis «prescindibles»

Puigdemont va augurar que hi haurà eleccions generals al juny i, tot seguit, es produirà «un pacte que avui també es podria fer», pel qual es constatarà, segons el seu parer, que els comicis eren «prescindibles» i es comprovarà la «gran irresponsabilitat de la política espanyola».

«Necessiten passar per eleccions perquè alguns partits no tenen prou sentit d'Estat per prendre decisions amb sentit d'Estat», va afegir el president català.