Obama exigeix a la UE més compromís contra el gihadisme

El president dels Estats Units confirma a Hannover la seva aposta per l'eix transatlàntic

26.04.2016 | 07:20
Obama, utilitzant unes ulleres de realitat virtual a la Fira de Hannover.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va afirmar davant els majors països de la Unió Europea (UE) la seva aposta estratègica per l'eix transatlàntic, però va exigir als seus socis més esforços en les crisis del seu entorn, de Síria a Líbia i Ucraïna, del terrorisme gihadista als refugiats. Obama va fer referència a aquests assumptes en assistir a Hannover (Alemanya) a una cimera informal i sense actes públics al costat de la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, François Hollande; i els primers ministres del Regne Unit i Itàlia, David Cameron i Matteo Renzi.
Merkel va destacar en acabar la trobada les aportacions realitzades en assumptes com la guerra siriana i la crisi a Líbia, i va destacar que el format va servir per atendre les «més urgents qüestions de la política de seguretat», que els participants volen resoldre amb «una solidaritat transatlàntica més estreta».
Obama, per part seva, va esbossar abans de la reunió els plantejaments que pensava posar sobre la taula: «He vingut aquí al cor d'Europa, per dir que els Estats Units i el món sencer necessiten una Europa forta, pròspera, democràtica i unida». En una intervenció a la Fira industrial de Hannover dirigida al poble europeu, Obama va parlar d'una aliança de valors entre els EUA i la UE, va exhortar Europa a aixecar-se del seu actual decaïment polític i econòmic, i va mostrar un europeisme que ja no s'utilitza en el vell continent i que mira cap al passat a la recerca d'energia per afrontar el futur.
El president dels EUA va destacar la «magnitud» del que ha aconseguit el continent amb el projecte comú i va qualificar la UE com «un dels majors èxits econòmics i polítics de la història moderna».
«La unitat europea va ser el somni d'uns pocs, es va convertir en l'esperança de molts i avui és una necessitat per a tots nosaltres», va afirmar Obama parafrasejant l'excanceller alemany Konrad Adenauer, un dels pares fundadors del que arribaria a ser la UE. Una Unió Europea integrada és, va afegir el president nord-americà, «vital» per al manteniment de l'ordre internacional i una «necessitat» per als Estats Units.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema