El líder independentista basc Arnaldo Otegi va assegurar que treballarà «fins al final» i «fins a les últimes conseqüències» per resoldre «el conflicte» al País Basc, després de reunir-se a Londres amb el seu col·laborador Jonathan Powell. Otegi, excarcerat l'1 de març després de sis anys i mig a la presó per pertinença a organització terrorista, es va veure amb Powell, antic cap de gabinet de l'exprimer ministre laborista britànic Tony Blair i que va estar en l'autoanomenada Conferència de Pau de Sant Sebastià el 2011.

El polític basc va agrair al seu interlocutor, que va ser clau en el procés de pau d'Irlanda del Nord, «l'esforç que està fent per resoldre en termes democràtics el conflicte a Euskal Herria». «Hem coincidit en un diagnòstic que la comunitat internacional comparteix, que és absolutament indefensable la posició que està mantenint l'Estat espanyol respecte la resolució del conflicte a Euskadi», va assenyalar Otegi en una compareixença de tots dos davant la premsa en la qual no van admetre preguntes.

Otegi i Powell es van comprometre a seguir treballant. «El que podem dir és que treballarem fins arribar al final i portarem el procés fins a les últimes conseqüències, per sobre de totes les dificultats que hàgim d'encarar», va incidir el líder d'EH Bildu.

«Respecte» per Otegi

Powell va expressar per la seva banda el seu respecte «per la contribució que Otegi ha fet per portar la pau al País Basc», i va recordar que ETA «ha mantingut la seva promesa de deixar la violència». «Encara tenim les conseqüències del conflicte i aquestes no s'han resolt», va reconèixer.

«Crec que és possible, en el nou context polític a Espanya, arribar a una solució -fins i tot amb aquestes conseqüències-, i deixar enrere en la història aquest conflicte d'una vegada per totes», va manifestar. Segons Powell, hi ha «moltes altres coses que han de preocupar a Europa com per tornar a conflictes del passat», i va insistir que «tenim una oportunitat davant nostre».

Otegi es reunirà avui amb els membres del grup parlamentari Aliança Lliure Europea (ALE) i demà pronunciarà un discurs en la reunió del grup parlamentari de l'Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica, grup al qual pertanyen EH Bildu, IU i Podem.