Si com tot sembla indicar el 2 de maig es convoquen nous comicis, els partits que no van obtenir representació parlamentària al Congrés i el Senat el 20-D tindran l'obligació de presentar de nou els avals que exigeix ??la llei per poder presentar-se a aquestes hipotètiques noves eleccions. Aquest requisit té un alt cost econòmic i suposa un fre per a les aspiracions electorals de les cinc formacions que més candidatures van presentar a les passades eleccions generals però que es van quedar fora de les Corts: Pacma, UPyD, Vox, Recortes Cero i PCPE.

A pocs dies perquè es convoquin aquests comicis, les cinc formacions ja han expressat el seu rebuig al fet que la Junta Electoral Central els exigeixi presentar nous avals. La Junta Electoral Central (JEC), entitat que vetlla per la transparència i objectivitat del procés electoral, exigeix ??que les formacions que vulguin presentar-se a les eleccions reuneixin les signatures del 0,1% del cens de cada província, «un total de 37.000 o 38.000 firmes a nivell estatal», segons explica el número dos a les llistes de Recortes Cero per Madrid, Joanen Cunyat.

Els partits incideixen que una altra recollida de signatures, sis mesos després de les anteriors eleccions, suposa una despesa «enorme», tant a nivell de recursos humans com econòmic. Per això, el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (Pacma) va presentar dimarts passat un recurs davant la JEC per demanar que es determini l'«excepcionalitat» de les noves eleccions i no s'obligui a aconseguir noves signatures als partits que, malgrat no obtenir el suport suficient per entrar a les Corts, sí van presentar els avals per al 20-D.

La presidenta de Pacma, Silvia Barquero, va destacar que el suport dels ciutadans al seu partit ja va quedar acreditat fa quatre mesos, quan van aconseguir, segons ella, «entre 400.000 i 500.000» signatures en «tot just dues setmanes».

A més, incideix que van aconseguir gairebé 220.000 vots, els mateixos que EH Bildu, i «per una llei electoral tremendament injusta», la formació basca sí que té representació a l'hemicicle, mentre que el seu partit no. Recortes Cero es posarà en contacte amb la formació animalista per explorar anar junts a la petició a la JEC. efe/ddg madrid