El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha traslladat al Rei que no compta amb suports suficients per ser investit president i ha responsabilitzat directament al líder de Podem, Pablo Iglesias, que hi hagi eleccions, a més de acusar-lo de "no haver volgut pactar mai" amb els socialistes.

Sánchez ha reconegut a Felip VI que els 131 escons amb què compta -fruit del seu acord amb Ciutadans i el suport de Coalició Canària- són insuficients "per fer front al bloc del bloqueig de Rajoy i Iglesias", pel que ha reconegut que "no pot ni ha de ser investit".

"Els vetos nominals han pogut al canvi, les butaques han bloquejat el canvi", ha dit el líder del PSOE, que ha acusat Iglesias d'anteposar "les seves butaques" al canvi i de no haver volgut mai pactar amb ell. "Iglesias pot viure millor amb Rajoy que amb mi", ha postil·lat.

Sánchez, en una breu declaració llegida abans de sotmetre's a una roda de premsa d' "una pregunta per periodista", ha augurat a més que el Rei no tramitarà cap proposta d'investidura i que els espanyols estan abocats a unes noves eleccions.

Després d'agrair "de cor" al portaveu de Compromís, Joan Baldoví, i la líder d'aquest partit, Mónica Oltra, la seva proposta d'última hora per a un pacte, ha recordat que el PSOE acceptava 27 de les 30 mesures d'aquesta proposta. I ha assenyalat que amb aquestes 30 mesures més les dues-centes contingudes en el pacte amb Ciutadans s'hauria pogut "transformar Espanya".

No obstant això, ha lamentat, Pablo Iglesias "ha tancat la porta i ha fet fora el cadenat" a la contraoferta que ha fet el PSOE.

En aquest sentit, ha assenyalat que si s'hagués negociat i parlat "realment de polítiques" i "no de butaques ni de sigles", el seu pacte amb Ciutadans hauria comptat amb el suport de "aquell partit que va acabar traint allò per al que va néixer, el canvi ", en al·lusió a Podem.

També ha criticat Rajoy per la seva falta de "valentia" en no haver estat capaç ni d'acceptar de sotmetre a una investidura ni donar un pas enrere per ser oposició. "Els domina el terror a la realitat i aposten perquè el cansament i el desànim de l'electorat els d'una altra oportunitat", ha dit sobre el PP.

"Rajoy espera el seu bé del mal de tornar a convocar unes eleccions" a Espanya, ha subratllat, i alhora ha fet autocrítica i ha reconegut que s'hauria d'haver posat a negociar l'endemà de les eleccions, en comptes d'esperar que el president del PP declinés l'encàrrec del Rei d'intentar formar govern.

"Va ser el meu error, respectar els torns, respectar que era el temps de Rajoy i que havia de intentar-ho", ha dit.

Es presentarà a les primàries

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha avançat aquest dimarts que té intenció de presentar-se a les primàries del PSOE per repetir com a candidat dels socialistes espanyols a la presidència del govern espanyol. A la roda de premsa on ha donat per acabat el seu intent per configurar un govern "de canvi i progressista", ha explicat que la seva voluntat de cara als comicis del 26J és mantenir les llistes actuals, repetir el programa electoral, i "celebrar un sistema de primàries perquè qui vulgui optar a la presidència ho pugui fer". En aquest sentit ha anunciat que espera "comptar amb un suport bastant ampli de l'organització".