El Tribunal Suprem ha obert una causa per investigar la jutge en excedència i diputada de Podem Victoria Rosell, en haver admès a tràmit la querella que va presentar contra ella l'exministre del PP José Manuel Soria. Els delictes pels quals s'admet a tràmit la querella són retard maliciós, prevaricació i suborn, mentre que es rebutgen les acusacions per injúries i calúmnies.

L'alt tribunal podria citar la diputada perquè, si voluntàriament ho decideix, comparegui davant el Suprem com a investigada per tenir l'oportunitat d'explicar-se abans que l'instructor, el magistrat Juan Ramón Verdugo, proposi demanar el suplicatori per actuar contra ella o arxivar definitivament l'assumpte.

Soria va acusar Rosell d'haver retardat una causa judicial en què estava implicat un empresari relacionat amb el seu xicot. La llavors jutge (ara en excedència) s'hauria d'haver abstingut de l'assumpte per falta d'imparcialitat en tenir interessos personals en el cas, segons la querella. Aquestes sospites han estat avalades pel jutge que l'ha substituït al seu jutjat, el que ha estat aprofitat per Soria per ampliar la seva querella, admesa ara pel Suprem.

La fiscalia va considerar que Soria no estava legitimat per acusar pel retard i la falta d'imparcialitat Rosell. Llavors l'exministre va canviar d'advocat (va optar pel fiscal de l'Estat Eligio Hernández), es va presentar en qualitat d'acusació popular i va ampliar la querella, prenent com a base l'escrit del jutge que l'ha substituït.

Ara el Suprem ha admès a tràmit aquesta querella i previsiblement tornarà a preguntar al fiscal, que ja es va pronunciar en contra de la segona part de les acusacions de Soria contra Rosell, per injúries i calúmnies, que no han estat admeses a tràmit.

D'aquesta manera, resulta clau l'escrit que el jutge que ha substituït Rosell en el seu jutjat va enviar al GCGJ i en què suggeria que l'actual diputada de Podem va incomplir el seu deure d'abstenir-se en la causa. El magistrat Salvador Alba, que substitueix Rosell al Jutjat d'Instrucció número 8 de Las Palmas de Gran Canaria, va demanar empara davant del CGPJ, però encara que després va retirar la seva sol·licitud, el Suprem es va fer ressò del seu escrit.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va expressar tot el seu suport a la jutge en excedència en assegurar que «el seu comportament ha estat sempre honest i ajustat a dret». «Tota la meva solidaritat i el meu suport a Victoria Rosell. No tinc cap dubte que el seu comportament ha estat sempre honest i ajustat a dret», va afirmar el líder de Podem.