El coordinador general de Manos Limpias a Andalusia, Arnaldo Fernández Calderón, va assegurar que el sindicat seguirà personat com a acusació popular a totes les causes en què està present, inclòs el cas Nóos, que afecta la infanta Cristina. Fernández va explicar que ahir es van personar en la causa dels ERO que s'instrueix al jutjat d'instrucció 6 de la capital andalusa després de renunciar l'advocat que els va representar durant cinc anys. Va afegir que tenen dificultats per trobar procurador en el cas dels ERO que no cobri i «no tingui por a represàlies», per al que tenen de termini fins dimarts que ve, ja que, si no ho fan, quedaran fora de la causa.

Manos Limpias està personada als jutjats de Sevilla en els casos ERO, Mercasevilla, Invercaria, els cursos de formació, els fons Jeremie i en les irregularitats en la Fundació de Sevilla. També ho han de fer en el cas de les presumptes factures falses d'UGT, i el jutge els ha donat un termini de cinc dies perquè presentin advocat i procurador després de la renúncia dels anteriors, entre ells el lletrat José María Gómez de León, que va ser detingut en l'Operació Nelson i posat en llibertat l'endemà.

Després d'aquesta operació, van ser empresonats pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz els màxims responsables de Manos Limpias, Miguel Bernard, i d'Ausbanc, Luis Pineda, acusats d'extorsió, entre d'altres delictes.

Per altra banda, el jutge de l'Audiència Nacional ha prohibit a Bernad i Pineda disposar de 50 finques de la seva propietat i d'empreses relacionades amb Ausbanc. Pedraz va dictar una interlocutòria en la qual els prohibeix alienar totes les propietats al seu nom, tant finques rústiques com privades, a localitats com Madrid, Villamayor de Campos (Zamora) i Estepona (Màlaga).

La majoria de les finques són propietat de Pineda o de les societats relacionades amb Ausbanc, que suposadament ell usava per desviar els diners que obtenia d'extorsions a bancs a canvi de publicitat positiva o de retirar acusacions judicials. L'acte del jutge, que ha acordat aquestes diligències a instàncies de la Policia i amb suport de la Fiscalia, desgrana una a una les finques i dóna ordre als registres de la propietat que les bloquegin perquè Pineda i Bernad, a la presó provisional, no puguin vendre-les.

Els investigadors calculen que Ausbanc va efectuar en cinc anys transferències per 7,1 milions d'euros a onze empreses vinculades a l'associació, algunes fora d'Espanya, i han constatat que entre unes i altres es van fer préstecs per adquirir béns immobles, els mateixos que ara han estat bloquejats.

Paral·lelament, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat al jutge Pedraz que retiri el passaport i obligui a comparèixer cada quinze dies al jutjat tres imputats d'Ausbanc que van declarar davant del magistrat i van negar saber res de les suposades extorsions a bancs.

Van comparèixer davant Pedraz tres dels nou detinguts en l'operació Nelson que van quedar en llibertat després de declarar davant la Guàrdia Civil. Els altres sis arrestats ho faran avui i demà, però fins al final el jutge no decidirà sobre les mesures cautelars que demani el fiscal per a tots ells.

Ahir van declarar el director de Publicacions d'Ausbanc, Luis María Suárez Jordana; la seva directora de Serveis Jurídics, Maria Manuela Mateu, i l'encarregada de l'àrea de Publicitat, María Isabel Medrano. Els tres es van desvincular de les gestions per obtenir acords amb les entitats bancàries, una tasca de la qual, van dir, s'encarregava el president d'Ausbanc.