El líder independentista basc Arnaldo Otegi va admetre que «també nosaltres som responsables del patiment que hem causat», durant la seva polèmica visita al Parlament Europeu (PE), convidat pels eurodiputats que integren el Grup d'Amics del País Basc. Va afirmar també que la seva visita al PE, a invitació del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea (ALE), es dirigia a «anunciar una política nova», i alhora va demanar al Govern que deixi d'estar «ancorat en el passat» i «miri cap al futur».

«Ho acceptem, estem disposats a plantejar les dinàmiques de reparació i de memòria que siguin necessàries per intentar alleujar el dolor que hem causat», va admetre el polític basc, la presència del qual al Parlament Europeu va ser criticada per diverses formacions com el PP i UPyD.

Va demanar que «tot es faci amb responsabilitat» i que «cada vegada que fem un pas no hi hagi una actitud permanent de sabotatge ni actitud de petició insaciable de coses per després poder dir amb absoluta simplicitat: No han canviat, segueixen pensant el mateix, segueixen sent els mateixos, perquè això forma part d'una estratègia del passat». «Tots els refugiats han de tornar i tots els deportats han de tornar», va emfatitzar el líder abertzale.

Nombroses crítiques

Mentrestant, el Govern en funcions, el Partit Popular i les víctimes del terrorisme van aixecar la seva veu contra la presència d'Otegi al Parlament Europeu i van carregar contra l'intent de «blanquejar» el líder abertzale i de passejar-lo per la cambra comunitària com un «defensor de la pau». A més, les víctimes van mostrar el seu desig que s'investigui si hi ha delicte d'apologia del terrorisme o d'humiliació a les víctimes en aquesta presència.