La visita del secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, al Parlament Europeu (PE), convidat pel Grup d'Amics del País Basc, va provocar un enfrontament verbal entre diputats del PPE i de l'Esquerra Unitària Europea. «El meu germà no anava a cap guerra. El va matar ETA. A Espanya no hi havia cap guerra, hi havia democràcia», va cridar l'eurodiputada del PP Teresa Jiménez-Becerril dreta a l'hemicicle, en referència al seu germà Alberto, assassinat per la banda terrorista el 1998, quan era regidor del PP a Sevilla. Poc abans un altre eurodiputat espanyol qualificava Otegi d'«assassí» també a crits.

Otegi, excarcerat el passat primer de març després de complir una pena de sis anys i mig a la presó per pertinença a organització terrorista, va visitar el PE convidat pel grup dels Verds/Aliança Lliure Europea (ALE), fet que ha causat polèmica i crítiques d'altres grups parlamentaris.

Les queixes dels eurodiputats es van produir després de la intervenció en el ple de la presidenta del grup d'Esquerra Unitària, Gabriele Zimmer, que va respondre a les preguntes del president del grup del Partit Popular Europeu a l'Eurocambra, Manfred Weber, sobre la presència d'Otegi al PE.

«Tots estem units en lluita contra el terrorisme», va destacar Zimmer, que va dir que també «hi ha d'haver una possibilitat perquè integrem en el debat democràtic d'aquest parlament persones que s'han decantat conscientment per un procés de pau i hi participen activament».

Weber, per part seva, va fer referència al minut de silenci que van organitzar dimarts Jiménez-Becerril i la portaveu d'UPyD al PE, Maite Pagazaurtundua, totes dues víctimes d'ETA, mentre el líder abertzale participava en un acte que havia estat organitzat per Esquerra Unitària.