La diputada de Podem i jutge en excedència Victòria Rosell va presentar la seva renúncia com a membre de la Diputació Permanent del Congrés per deixar de ser aforada en el moment en què es dissolguin les Corts, després que el Tribunal Suprem admetés a tràmit una querella contra ella. El Tribunal Suprem va obrir una causa per investigar la diputada de Podem en haver admès a tràmit la querella que va presentar contra ella l'exministre del PP José Manuel Soria. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va proclamar la seva confiança «absoluta» en la jutge i va avançar que la seva voluntat és que torni a concórrer com a candidata a les eleccions. «Serà la millor candidata» per guanyar les eleccions a Canàries, va assenyalar Pablo Iglesias. Així, Rosell recuperaria l'aforament com a parlamentària si torna a presentar-se a les eleccions i torna a sortir escollida, encara que ella mateixa va mostrar la seva esperança que el Tribunal Suprem acceleri la tramitació de la querella per poder reprendre la seva activitat. efe/ddg madrid

Hores després d'assumir davant el Rei que no podrà formar govern, el socialista Pedro Sánchez es va presentar amb «ànim enfortit» i «més ganes que mai» de guanyar a Rajoy, en una intervenció davant dels seus en la qual els va demanar que «no parlin de culpes», sinó de futur i de solucions. Sis mesos després de les eleccions que van posar fi al bipartidisme, Sánchez va destacar que la nova política és «abandonar l'escenari del "i tu més"», fet pel qual va assegurar que es va equivocar quan va dir en un debat electoral a Rajoy que no era una persona decent.

«Em vaig equivocar en les formes, no en el fons», va apuntar, després de reafirmar-se en què Rajoy no hauria d'haver estat candidat a les eleccions del 20-D, ja que hauria d'haver dimitit després del seu «sms de suport» a l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

«Nosaltres sí que podem, perquè volem», va proclamar Sánchez en una reunió al Congrés amb els diputats i senadors del PSOE, davant els quals, però, va tornar a responsabilitzar el líder de Podem, Pablo Iglesias, del fet que no hi hagi hagut acord per a un «govern de canvi». «Aquells que es van alçar al crit de no ens representen han acabat no representant allò pel que van ser elegits, és a dir, el canvi», va lamentar, i alhora va reivindicar que durant el procés negociador han estat els socialistes els que han «representat els no representats»?davant l'actitud de «bloqueig» d'Iglesias.

Paral·lelament, l'Executiva Federal del PSOE va proposar repetir en les eleccions del 26 de juny les llistes amb què el partit va concórrer a les del 20 de desembre i que el procés de primàries per elegir candidat se celebri en només dues setmanes a causa dels ajustats terminis que fixa el calendari. La Comissió Permanent de l'Executiva, amb Pedro Sánchez, al capdavant, va acordar elevar aquesta proposta al Comitè Federal, que es reunirà de manera extraordinària el proper dissabte. La idea de Ferraz és que una vegada que el Comitè Federal aprovi la modificació del reglament de les primàries, l'endemà, 1 de maig, s'obri el termini de presentació de candidatures. La recollida d'avals tindria lloc entre el 2 i el 7 de maig i l'endemà es proclamarien els aspirants. Després d'una setmana de campanya informativa, la jornada de votació tindria lloc el dissabte 14 de maig.

Per part seva, Mariano Rajoy, va fer una crida als votants que han pogut comprovar en els darrers quatre mesos com és la «nova política» i va prometre una campanya electoral plena de propostes i allunyada de l'«espectacle» i de la «farsa».

Rajoy es va reunir a Alacant amb els portaveus parlamentaris del partit en un acte en què va suggerir que Sánchez és un «sectari de colossals proporcions» per pretendre canviar les reformes del PP, que, segons va afirmar, han funcionat. I també va tornar a censurar Ciutadans, en retreure-li al partit d'Albert Rivera que assumís el programa dels socialistes i volgués fer president Pedro Sánchez.

Després del que ha passat aquests quatre mesos, el president del Govern va considerar que el PP té «una obligació més gran» amb Espanya i va promtre que el PP seguirà «donant la cara».