Brussel·les renya Espanya per la seva passivitat davant les clàusules sòl

La Comissió Europea adverteix el Govern que si no adapta les lleis estatals a la normativa comunitària començaran a arribar les multes

29.04.2016 | 07:25

La Comissió Europea li ha dit a Espanya en privat, en públic, per escrit i de forma oral. En comunicats oficials i en informes de part destinats a la Justícia Europea. I ahir ho va fer, una vegada més, en forma d'una advertència més seriosa: o adapta les lleis estatals a la normativa comunitària o s'arrisca a multes. La notificació, en forma de procediment d'infracció, insta Espanya a modificar la legislació estatal per ajustar-la a la comunitària «sobre el procediment civil que regula l'execució hipotecària i les ordres de pagament». En tot cas, suposa una esmena general i una nova estirada d'orelles, que arriba tot just dos dies després d'una vista al Tribunal Europeu de Justícia de Luxemburg sobre les clàusules sòl i la seva retroactivitat.
El juliol passat la Comissió va remetre al Tribunal un document en el qual explicava que, segons la normativa europea, la banca hauria de reintegrar la totalitat per les clàusules que les sentències declaren nul·les per abusives, i no només l'import des de maig de 2013. Es tractava d'un informe molt concret per un cas de Cajasur, però deixava molt clara la postura de Brussel·les. Si alguna cosa és abusiva i és nul·la ha de desaparèixer i el client ha de ser compensat completament, i no en part.
L'Executiu europeu explica en el procediment obert que la seva intenció és «garantir que els consumidors estiguin plenament protegits contra les clàusules contractuals abusives», siguin quines siguin. I tot i que reconeix i aplaudeix algunes de les modificacions que Espanya ja ha fet, sobretot arran de la coneguda com a sentència Mohammad Aziz, pel nom del denunciant, reitera que hi ha «algunes qüestions preocupants» que han de ser tractades immediatament.
En la pràctica el procediment de moment no suposa res. La «carta d'emplaçament» remesa a Madrid és únicament el primer pas. El Govern en funcions té ara dos mesos, explica el text de la Comissió, per fer-li cas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Espanya Internacional

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

L´opció sensata és ser un mateix

En aquests dies difícils per a la gran família socialista, davant la disjuntiva d'afavorir o...

La gestora amenaça el PSC de «divorci» si vota no a la investidura de Rajoy

La gestora amenaça el PSC de «divorci» si vota no a la investidura de Rajoy

Homs informa el Monarca que el PDECat portarà el procés sobiranista fins al final "caigui qui...

Podem avala que els dirigents de les autonomies trenquin amb els socialistes

Podem avala que els dirigents de les autonomies trenquin amb els socialistes

Rajoy es mostra disposat a parlar amb el PSOE de les seves principals demandes i elogia la decisió...

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

L'empresa, dedicada al desballestament de vehicles, ja ha sofert set robatoris i ha trobat quatre...

Enllaços recomanats: Premis cinema