L'exdiputada d'UPyD Irene Lozano va comunicar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que renuncia a anar a les llistes al Congrés per dedicar-se a altres projectes professionals. Lozano va donar a conèixer la seva decisió de no repetir com a número quatre a la llista per Madrid en un missatge al seu compte de la xarxa social Twitter, en què es va mostrar «segura» que Sánchez serà el proper president del Govern i que això serà «el millor per al país».

Segons va explicar, la seva intenció és involucrar-se ara en projectes professionals que exigiran la seva «dedicació completa», després d'haver viscut l'«experiència única de fer política al PSOE», partit al qual no va arribar a afiliar-se. Després d'agrair «moltíssim» a Sánchez la seva confiança i el seu «desig» de tornar a comptar amb ella per a les eleccions de juny, Lozano va assenyalar que els mesos que ha estat vinculada al PSOE han estat també d'un «aprenentatge» que forma part ja del seu «bagatge vital».

«Agraeixo especialment a Pedro el seu compromís polític amb Espanya, la seva honestedat i el seu treball infatigable pel canvi i per retornar-nos l'esperança de realitzar-nos com el país progressista que som», va escriure la diputada al seu twitter. Lozano va prendre la decisió el passat 15 d'octubre d'acceptar l'oferta de Sánchez per anar de número quatre per Madrid com a independent després d'abandonar UPyD, amb qui va ser diputada des de 2011. La seva entrada en un lloc tan rellevant va suscitar malestar en alguns sectors del partit. Lozano va ser una de les apostes personals de Sánchez al costat de la excomandant Zaida Cantera, que també va anar com a independent a la llista de Madrid en el sisè lloc. En aquesta legislatura va ser nomenada portaveu de Reglament i vocal de les comissions d'Afers Exteriors i de Defensa.

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va insistir que ell és partidari dels sistemes d'elecció interns que recullen els Estatuts del PP, però en qualsevol cas, discutir altres fórmules de major participació és un assumpte que «serà per al futur». Rajoy, que va assegurar desconèixer el que havien dit els seus vicesecretaris sobre el tema, va respondre als periodistes al Congrés sobre les afirmacions del vicesecretari Sectorial, Javier Maroto, qui es va mostrar partidari d'incrementar «tots els elements de participació» al partit per elegir el seu líder i els seus candidats.

Major participació

Sobre aquesta mateixa qüestió, el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maillo, va assenyalar que és al congrés del partit on s'han de debatre fórmules de major participació, tot i que va defensar que els mecanismes que té el PP per a l'elecció dels seus candidats són «tan democràtics com els altres».

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar que l'«única sortida» al bloqueig polític és «la cessió i el pacte», advertint que el Govern que es conformi després de les eleccions del 26 de juny «passa sí o sí per pactar». En sortir de l'últim ple de la legislatura, Rivera va assenyalar que abandonava la Cambra amb un gust «agredolç», satisfet perquè Ciutadans ha estat capaç de buscar acords, si s'escau amb el PSOE, però no ha estat possible anar més enllà «pel no de Rajoy i d'Iglesias». No obstant això, pensa que els espanyols prendran «bona nota» el 26-J de com han actuat les diferents forces polítiques durant aquest curt període.