La Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia va recollir durant l'any passat un total de 278 incidents, el que suposa un important augment respecte l'any anterior. Catalunya, la Comunitat Valenciana i Madrid van concentrar prop del 63 % d'aquests casos.

Aquests són algunes de les dades de l'informe presentat ahir a Alboraya (València) per la presidenta de la Plataforma, Amparo Sánchez, qui va denunciar que en els primers mesos de 2016 també s'han produït importants incidents, especialment després dels atemptats comesos a Brussel·les el 22 de març.

Segons va assegurar, hores després d'aquests atemptats es van produir actes vandàlics en set mesquites (a Dènia, Catalunya, Granada, Madrid, Salamanca, Soria i Zamora) i en una dotzena de municipis espanyols. La Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia també està estudiant el presumpte assassinat d'un ciutadà musulmà a mans d'un guàrdia civil dimarts passat a Madrid. També al març, uns dies abans dels atemptats, es van produir actes vandàlics similars i en el termini d'una setmana a les Palmes de Gran Canària i a Vitòria, amb caps de porc tallades i sang d'aquest animal al costat de pintades ofensives. "Aquests incidents copiats demostren que els seus autors estan organitzats, en contacte i finançats, molts d'ells en l'àmbit internacional", va assenyalar Amparo Sánchez, que considera que davant d'això "hem de mantenir-nos units i fomentar l'aliança de civilitzacions i la pau social ".

La presentació de l'informe es va realitzaren el marc del Congrés Nacional de la Federació Espanyola d'Entitats Religioses Islàmiques (Feeri), que presideix Mounir Benjelloun, amb el lema "Cap a una societat inclusiva, responsable i respectuosa: musulmans compromesos".

L'informe sobre els incidents de 2015 afirma que es consolida l'increment de la islamofòbia de gènere, ja que 59 incidents com a mínim han afectat 199 dones; i constata l'aparició de casos d'islamofòbia contra menors, incloses les agressions i l'assetjament escolar per causes religioses contra alumnes musulmans. A més, denuncia una gran proliferació de missatges islamòfobs a Internet, particularment en les xarxes socials (ciberodi), i que continua l'augment de l'odi islamòfob en el discurs de partits polítics.