El president equatorià, Rafael Correa, va confirmar ahir que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha ofert al seu país una línia de crèdit de 400 milions de dòlars (350 milions d'euros), "sense condicions" perquè els utilitzi en la reparació dels danys causats pel ?terratrèmol del 16 d'abril.

El mandatari, en el seu habitual informe dels dissabtes per ràdio i televisió, va assenyalar que actualment el seu país disposa d'uns 561 milions d'euros per a crèdits del Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina (CAF), del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) i del Banc Mundial que estan "preparats per a ser utilitzats".

"Existeix liquiditat" i la suma "pot passar dels mil milions, perquè fins al Fons Monetari ens va oferir una línia de 400 milions, sense condicions", va remarcar Correa, encara que no va precisar si farà servir aquest préstec.

El governant d'Equador, que es troba en el poder des del 2007, ha estat reticent a pactar amb el FMI per les condicions que acostuma a imposar a les seves línies de finançament que, per a Correa, són part del model neoliberal que segons ell no va funcionar a Amèrica Llatina.

Un terratrèmol de 7,8 graus de magnitud va colpejar fa uns dies un sector de la costa nord d'Equador i va deixar 660 morts, 32 desapareguts, més de 22.000 persones allotjades en albergs, 113 rescatades amb vida i 166 escoles danyades. Correa va defensar l'acció del seu govern per atendre l'emergència i va assegurar que "hi ha fons per a combustibles, albergs, aliments i reconstrucció d'habitatges", però va assenyalar que una situació d'emergència com l'actual requereix d'una suma de diners més alta.

Fa uns dies, el mandatari va calcular que els danys serien d'entre1.750 i 2.630 milions d'euros, per la qual cosa va elaborar un projecte de mesures econòmiques "excepcionals" per recaptar els fons per a la reconstrucció de les zones devastades.

Aquestes mesures, que actualment estan en tràmit en l'Assemblea Nacional (Parlament) i que inclouen l'augment del 12 al 14% de l'IVA, suposaran ingressos per uns 876 milions d'euros. La suma d'aquests diners amb les línies de crèdit dels organismes multilaterals (CAF, BID i Banc Mundial) arriba als 1.438 milions d'euros, va indicar Correa, encara que va estimar que potser la xifra sigui encara insuficient. "Crec que això ens va costar molt més però, bé, ja tenim, encara que sigui, per enfrontar el curt termini", va apuntar el mandatari.