El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar ahir als dirigents del seu partit "unitat i confiança" en ell per poder guanyar les eleccions generals del 26 de juny, en mostrar-se convençut que els socialistes estan en "millors condicions" per vèncer el PP que fa quatre mesos.

Sánchez va fer aquesta crida en el seu discurs davant el Comitè Federal, que va aprovar per àmplia majoria el calendari de les primàries per designar el candidat a president del govern i que es repeteixin les llistes electorals. "En aquest moment transcendental, en aquesta cruïlla en la qual se situa Espanya aquestes properes setmanes fins al 26 de juny, us vull demanar la unitat i la confiança en el vostre secretari general", va reclamar Sánchez per evitar que abans de les urnes es reavivi la pugna interna pel lideratge del partit.

En una reunió inusualment curta i en la qual cap baró territorial va prendre la paraula, el secretari general va destacar que malgrat que ha treballat amb "totes les seves forces" per ser president, "el canvi no ha pogut ser", però creu que arribarà després del 26 de juny.

En la seva opinió, el PSOE, gràcies a la seva obstinació per formar govern, és ara vist com "un veritable instrument de canvi", que "parla de solucions i no de butaques" i que ha complert amb la seva paraula de no aliar-se amb Podem sustentant el govern en els independentistes.

No obstant això, va tornar a culpar el líder de Podem, Pablo Iglesias, d'impedir el canvi i ajudar Mariano Rajoy a seguir a la Moncloa. "Sóc molt més humil que altres líders polítics perquè no aspiro a assaltar els cels, sinó a treure als espanyols de l'infern de la desigualtat en el qual l'han ficat les polítiques de retallades de la dreta", va dir Sánchez dirigint-se a Iglesias. En les eleccions del 26 de juny, va insistir que "l'adversari del PSOE no és Podem, sinó la desigualtat i la corrupció", i que la solució és "o canvi o l'immobilisme" de Rajoy.

Sánchez va tornar a tancar la porta a l'acord amb Rajoy per "la seva incapacitat per poder dialogar i d'establir ponts amb altres partits" i va posar l'accent que "l'únic canvi possible" passa per l'acord amb Ciutadans i Podem.

El secretari general va confirmar que es veu amb força per "fer un pas cap endavant" i concórrer a les primàries del seu partit per ser cap de cartell. No serà necessària la consulta a la militància programada el 14 de maig perquè Sánchez no tindrà rival, si bé haurà de recollir en una setmana els 9.450 avals requerits.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, va oferir suport i col·laboració a Sánchez, però li va recomanar que aspiri a la victòria després d'obtenir el 20 de desembre el pitjor resultat del PSOE en unes generals amb només 90 escons. "Els altres que surtin com vulguin, a empatar, a pactar, al que vulguin. Nosaltres a guanyar", li va demanar Díaz, sense concretar quin moviment intern farà en cas d'una derrota del PSOE.

Després de dos dies elogiant Eduardo Madina, Díaz va evitar davant el Comitè Federal opinar sobre quin lloc ha d'ocupar l'exdiputat basc, després que el 20-D es quedés sense escó en ser el número 7 a la llista de Madrid, el mateix lloc que li reserva Sánchez per al 26 de juny. Tot i això, en una entrevista a El Mundo, Sánchez va dir que Madina ha acceptat anar de número 7. "No parlaré ni de l'ordre ni dels números", va advertir Díaz, en referència a la resta de la llista. El mateix que ella van anar dient els altres barons dels PSOE, conscients del difícil encaix en un puzle en el qual gairebé sempre hi ha "més caps que barrets" i més quan les llistes es fan amb el sistema "cremallera" d'intercalar homes i dones, va recordar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Iceta va subratllar que Madina "representa moltes coses per a molta gent" i que "sempre va tenir un paper important en el projecte del socialisme espanyol", i va opinar que els deu primers noms de la llista de Madrid haurien de tenir un lloc garantit, segons els "bons resultats" que va vaticinar.

Només a porta tancada, va demanar als seus ser coherents i no embolicar-se amb les llistes, després que en els últims mesos hagin retret a Podem la seva "obsessió" amb les butaques. Sánchez no va donar pistes sobre quines dones cobriran, en les llistes de Madrid, les vacants de Meritxell Batet, que aspira a substituir Carme Chacón a Barcelona, i d'Irene Lozano. Una de les candidates és la secretària d'Ocupació del PSOE, Luz Rodríguez, que ha renunciat a repetir com a número u per Guadalajara després d'haver cedit el lloc al secretari general provincial, Pablo Bellido.