El suport de l'oposició a un govern minoritari inicia una nova era a Irlanda

01.05.2016 | 00:00

La formació a Irlanda d'un govern en minoria entre els conservadors i els diputats independents ha obert una nova era en la política del país. En aquesta nova època, el suport del principal partit de l'oposició serà clau per al funcionament de la legislatura.
El Fine Gael (FG) del primer ministre irlandès (el democristià Enda Kenny) liderarà un executiu amb independents de diferents signe gràcies a l'acord assolit el divendres (dia 29 d'abril) amb la segona força nacional, la centrista Fianna Fáil (FF) de Micheál Martin.
Nou setmanes després de les eleccions generals, les dues formacions han pactat un esborrany el text definitiu, que serà ratificat pels seus respectius grups parlamentaris durant els propers dies. L'acord estableix el tipus de relació que mantindran, com a mínim, durant els propers tres anys.
Perquè el futur executiu pugui tirar endavant a la cambra baixa de Dublín (Dáil), han pactat fins a tres pressupostos generals de l'Estat. Encara que no han transcendit encara els detalls, Martin, que va rebutjar una oferta de Kenny per formar part d'un executiu de poder compartit, s'ha compromès durant aquest període a no secundar mocions presentades per altres grups contra el Govern i a donar suport a les reestructuracions del gabinet ministerial.
A canvi, l'FG ha accedit a abolir l'impopular impost sobre l'aigua, introduït en la passada legislatura quan va governar en coalició amb el Partit Laborista. Alhora aplicarà altres mesures d'abast social per esmorteir els efectes de les seves polítiques d'austeritat dels últims cinc anys.
Demà començaran a negociar un programa més ampli.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema