El grup terrorista Estat Islàmic (EI) va reconèixer ahir la mort del seu "número 2", a qui va identificar com el xeic Ahmed Abu Ali al- Anbari, després del llançament de diversos atacs realitzats fa unes setmanes i emmarcats en una operació que porta el seu nom. Els gihadistes han denominat aquesta campanya amb el nom d'"Operació del xeic Ahmed Abu Ali al-Anbari, que Al·là l'aculli", en al·lusió a la mort del seu "número 2", ja anunciada pels Estats Units a finals del passat mes de març.

En aquest sentit, el secretari de Defensa nord-americà, Ash Carter, va anunciar fa unes setmanes que creien haver matat l'Anbari, el nom real del qual és Abd al Rahman Mustafà al Qaduli, considerat també com el "ministre de Finances" de l'EI. Aleshores, el polítc nordamericà va assegurar que l'eliminació d'Al Qaduli danyava la capacitat de l'EI "per pagar als combatents i per reclutar", així com també "per portar a terme operacions tant dins com fora de l'Iraq i Síria".

Oficialment no van transcendir detalls de l'operació que va acabar amb el "número 2" del grup terrorista, però segons filtracions de funcionaris del Pentàgon hauria tingut lloc a Síria i hauria estat ?executada per forces especials en una batuda. A l'Qaduli era un dels quatre líders "clau" de l'EI per Estats Units, que oferia fins a 7 milions de dòlars per informació relacionada amb ell.

Per la seva banda, el Ministeri d'Interior saudita va anunciar ahir la detenció d'un altre suposat membre del grup terrorista, Iqab Maayub a Otaibi, sospitós d'haver comès l'atemptat contra la mesquita de les Forces de Seguretat de Emergència a la província d'Agafar, l'agost passat, o d'estar implicat en l'assassinat d'un coronel de la policia a la localitat d'Al Arsha, entre d'altres atacs.

El portaveu d'Interior, el general Mansur al Turki, va subratllar que el sospitós portava un cinturó d'explosius en el moment de l'arrest, però es va lliurar a la policia després de les negociacions amb els agents. A Otaibi, que té 29 anys, se'l considera l'enllaç sobre el terreny de l'EI a l'Aràbia Saudita, i era l'encarregat de supervisar la fabricació d'explosius en una zona a l'oest de la capital, Riad. Segons Interior, el sospitós va viatjar a Síria i va tornar a Aràbia a través de Sudan.