El president del Parlament de Veneçuela, l'opositor Henry Ramos Allup, va revelar que els generals i almiralls de l'alt comandament li van dir al president, Nicolás Maduro, que no reprimiran als opositors en cas d'esclats populars. En una «reunió d'emergència» celebrada la setmana passada, li van advertir «que no assumirien el cost de la repressió contra el poble en cas de disturbis o saquejos, i molt menys en manifestacions polítiques, perquè per per a això ja hi ha els col·lectius armats i els grups paramilitars equipats i entrenats per cubans», va escriure Ramos Allup en un diari local.

La reunió, segons el cap del Legislatiu i dirigent del partit opositor Acció Democràtica (AD, socialdemòcrata), va avaluar «els efectes i abast de l'impacte» de la massiva mobilització d'electors la setmana passada en demanda que el Consell Nacional Electoral (CNE) convoqui un referèndum que revoqui Maduro.

«Tot just vuit hores d'un dia van ser suficients per recollir no les 195.000 signatures exigides pel CNE en el primer dels obstacles col·locats per fer-nos impossible l'exercici del dret constitucional de revocar el règim més corrupte i ineficient de la nostra història, sinó una xifra propera al milió», va assenyalar Ramos Allup.

Per part seva, el dirigent opositor veneçolà Henrique Capriles va advertir que el Consell Nacional Electoral (CNE) té 5 i no 30 dies per verificar les signatures d'electors favorables al fet que el mandat del president sigui sotmès a referèndum. «No acceptarem que el CNE pretengui obstaculitzar la via democràtica, no acceptarem els 30 dies», va explicar Capriles, tot descartant l'anunci que en aquest sentit va fer diumenge la rectora electoral Tania D 'Amelio.

A l'oposició a Maduro «no volem dreceres, no volem esclat social, volem una via constitucional, que el poble decideixi» sobre la permanència o no de Maduro a la Presidència, va remarcar Capriles. D 'Amelio va escriure a la xarxa social Twitter que l'oposició «ha de complir el lapse de 30 dies fixat per a la recol·lecció de l'1% de manifestacions de voluntat».