El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, va admetre que l'esquerra abertzale ha «tardat molt» a renunciar a la violència i va assenyalar que podria haver-ho fet «bastant abans», «anys abans», encara que va rebutjar marcar una data concreta. Otegi va assenyalar que durant la seva estada a la presó ha tingut oportunitat de parlar amb militants d'ETA i creu que està «bastant estesa» la sensació que «s'hauria d'haver acabat» amb l'activitat terrorista «abans».

«Alguns» col·loquen la data en les converses de Loiola, el 2006, «altres en els acords de Lizarra» (1998), «i alguns fins i tot quan Espanya va entrar a la UE» (1985), va assenyalar Otegi, que va indicar que «mai diré públicament quan» perquè se li preguntaria llavors si estaven bé les actuacions d'ETA abans d'aquesta data.

Preguntat per la dissidència interna que representa el col·lectiu ATA, Otegi va confirmar que «hi ha sectors que no estan d'acord amb la nova estratègia» de l'esquerra abertzale, però el seu suport és «molt minoritari».

El líder de Sortu va considerar que a l'esquerra abertzale se li critica que «només ha portat patiment» i que «ha trigat» a aconseguir la via democràtica, però va indicar que això ha passat «en altres llocs com Irlanda», on es van produir «altres expressions» que «no creu que tinguin lloc al País Basc».

Per altra banda, un jutjat de Sant Sebastià ha anul·lat un decret de l'Ajuntament de Zumaia (Guipúscoa) de 2013 pel qual es concedien ajudes individuals a familiars de presos d'ETA per visites a les presons. El titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de la capital guipuscoana ha adoptat aquesta decisió després d'estimar íntegrament un recurs de l'Advocacia de l'Estat.