El Rei va signar el decret de dissolució de les Corts i convocatòria d'eleccions per al 26 de juny, la publicació al BOE del qual va posar en marxa el procés que desembocarà en la repetició dels comicis i que després tindrà una data clau en la constitució de les Corts el 19 de juliol. Segons el que estableix l'article 99.5 de la Constitució, el cap de l'Estat va subscriure el decret, que a més va ser ratificat pel president del Congrés, Patxi López. És la primera vegada en democràcia que el Monarca convoca unes eleccions, ja que el president del Govern no pot fer-ho perquè està en funcions.

La signatura va tenir lloc al despatx de Felip VI, al qual va acudir López amb el text preparat pel Govern i el Congrés dels Diputats per ser sotmès a un tràmit imprescindible per a la convocatòria de noves eleccions, obligada davant la falta d'acord de les forces polítiques per triar el cap de l'Executiu. En el decret consta el 19 de juliol com a dia escollit per constituir les Corts; moment en què s'elegiran els presidents del Congrés i el Senat i el Rei podrà seguidament emprendre de nou les consultes polítiques per buscar un candidat a la investidura que aconsegueixi la confiança de la Cambra Baixa. La XII legislatura s'iniciarà amb un escó menys per la circumscripció de Lleó i un més per València, d'acord amb la variació de població registrada a les dues demarcacions.

Després d'emportar-se de la Zarzuela el decret preparat per a la seva publicació al BOE, Patxi López es va dirigir al Congrés i des d'allà va animar els ciutadans a no resignar-se a la «frustració» i votar en les pròximes eleccions, ja que el vot no només és l'«essència d'un dret conquerit, sinó el poder de la gent que no té poder».

En tot cas, va assegurar entendre que els ciutadans estiguin «enfadats» i «frustrats» per la falta de govern, però els va recordar que ara està en la seva mà «decidir el futur polític d'Espanya» i va dir que espera que els polítics hagin «après la lliçó» i el següent Congrés arribi a un acord «com més aviat possible». També va advocar per emprendre reformes que evitin el buit constitucional viscut a l'inici de la XI legislatura per l'absència d'un candidat a la investidura, així com per escurçar els terminis de la campanya electoral i els seus costos. Un cop publicada al BOE la convocatòria d'eleccions ja comencen a córrer els terminis que desenvolupen la complexa maquinària electoral.