El bitllet de 500 euros deixarà de produir-se a finals de 2018 però seguirà sent forma de pagament legal, mantindrà sempre el seu valor i es podrà seguir usant per guardar efectiu, va decidir el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE). L'entitat europea va informar que el consell de govern ha decidit interrompre permanentment la producció del bitllet de 500 euros i excloure'l de la nova sèrie de bitllets Europa. El BCE va dir que té en consideració «la preocupació perquè aquest bitllet pugui facilitar activitats il·lícites».

El bitllet de 500 euros es vincula amb el blanqueig de diners, les activitats il·lícites i l'economia submergida, fet pel qual qui està a favor de la seva desaparició espera que d'aquesta manera es redueixin totes aquestes activitats i el finançament del terrorisme, per exemple. «L'emissió del bitllet de 500 euros s'interromprà a finals de 2018, quan està previst que s'introdueixin els bitllets de 100 i 200 euros de la sèrie Europa», segons el BCE. Les altres denominacions des de 5 i fins a 200 euros es mantenen.

«Tenint en compte la funció internacional de l'euro i l'estesa confiança en els seus bitllets, el bitllet de 500 euros seguirà sent legal i es pot continuar utilitzant com a forma de pagament i dipòsit de valor», va aclarir el BCE.

L'Eurosistema, que és l'autoritat monetària de l'eurozona, està format pel BCE i els bancs centrals nacionals dels dinou països que comparteixen l'euro, ha de fer les passes necessàries per assegurar que hi hagi quantitats suficients de les altres denominacions.

El bitllet de 500 euros, com altres denominacions de bitllets de la moneda europea, mantindrà sempre el seu valor i es pot canviar als bancs centrals de l'Eurosistema per un període de temps il·limitat. Actualment hi ha en circulació gairebé 600 milions de bitllets de 500 euros. Dins del consell de govern del BCE hi havia diferents opinions respecte la conveniència que desaparegués el bitllet de 500 euros, però els ministres d'Economia i Finances europeus havien manifestat al BCE que calia examinar la prohibició.