El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, estudia la possibilitat d'incrementar l'IRPF a les rendes més altes dels catalans. Així ho ha assegurat en una entrevista, aquest dijous, en què el conseller ha afegit que espera comptar amb el suport de la CUP als pressupostos de la Generalitat per a aquest any i ha admès que aquesta opció s'ha posat sobre la taula en el marc de les negociacions pressupostàries, però ha aclarit que encara no hi ha una decisió presa.

Preguntat sobre la possiblitat d'incrementar l'IRPF a les rendes més altes, el líder d'ERC ha afirmat que estan "disposats a estudiar-ho tot i considerar totes les opcions sempre que siguin raonables i sostenibles. Estem escoltant les propostes que ens arriben i les estem valorant conjuntament amb els grups que ens les fan". La tarifa de l'IRPF a Catalunya compta amb 10 trams -davant dels cinc estatals- i, en l'actualitat, el tipus màxim és del 48%.

Encara que Junqueras no ha concretat quines possibilitats s'analitzen ni en quins trams, la pujada de l'IRPF a les rendes més altes és un camí que han seguit últimament diversos governs autonòmics, com els d'Aragó, Cantàbria o Balears, que han pujat aquest impost a les rendes superiors a 100.000 euros.

En qualsevol cas, Junqueras ha aclarit, en al·lusió a l'IRPF que s'aplica a les rendes baixes i mitges, que "hi ha molts trams en els quals Catalunya està a dalt del tot", per la qual cosa "és impossible" pujar-lo més.

De fet, Junqueras ha assegurat que voldria "rebaixar la pressió" fiscal "especialment a les rendes més baixes", però que aquestes són mesures "gairebé impossibles de prendre" en aquests moments, amb l'actual "asfíxia" financera. "Si tinguéssim els 600 milions d'euros de l'impost català de dipòsits bancaris -suspès pel Tribunal Constitucional- és evident que no caldria tenir-los en un altre àmbit, com el de l'IRPF" o en altres, ha afegit.

La CUP i els pressupostos

Quant als contactes amb la CUP, ha assegurat que "respecta" la seva sobirania, però que li "agradaria" que abonessin els pressupostos, perquè "no aprovar-los limitaria molt la capacitat de fer coses noves, per exemple en l'àmbit de les polítiques socials" o bé en altres com el projecte de la Hisenda pròpia. "Els pressupostos han de revertir les retallades produïts en els últims sis o set anys. Són elements més que suficients perquè tothom tingui elements d'estímul per aprovar-los", ha assegurat el conseller.

Junqueras ha comentat que els últims recursos presentats pel govern central davant el Constitucional suposaran una minva d'ingressos d'uns 56 milions d'euros, 11 d'ells per l'aportació de l'impost sobre pisos buits i altres 45 relacionats amb l'impost català que grava la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear.

Ha ressaltat que s'ha suspès també la llei catalana d'igualtat entre homes i dones, una mostra, segons el parer del vicepresident català, de que "van a totes". "No és una qüestió només de caràcter fiscal i d'al·lèrgia a qualsevol instrument per ajudar a la gent, sinó (fins i tot) les qüestions més bàsiques de drets civils són sistemàticament atacades pel Govern espanyol i per les institucions nomenades per l'Executiu espanyol, perquè el TC és un tribunal de nomenament polític", ha afirmat Junqueras.

Amb tot, el vicepresident del Govern ha assegurat que els comptes de la Generalitat per a 2016 seran "el més realistes possible" i que no es dedicarà a "pintar" ingressos si no els té garantits. Preguntat per si el Govern inclourà una provisió pel conflicte amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL), ha comentat que "en principi no", encara que ha assegurat ser conscient que aquest litigi és un "tema delicadíssim".

Quant a la marxa del procés sobiranista, ha comentat que el Govern "treballa bé i de pressa" per complir el "mandat democràtic" d'avançar cap a la independència, i ha afegit que, encara que el pròxim Govern pogués tenir un tarannà "més simpàtic", "no es deixarà de complir el mandat democràtic" a Catalunya