El jutge Santiago Pedraz va ratificar la presó provisional que va decretar el 18 d'abril per als líders de Manos Limpias i Ausbanc, Miguel Bernad i Luis Pineda, respectivament, per quatre xantatges per retirar acusacions en causes judicials, entre elles la de la infanta Cristina a Nóos.

El jutge de l'Audiència Nacional, amb el vistiplau del fiscal Daniel Campos, va rebutjar així els recursos que van interposar contra la presó incondicional acordada per a tots dos pels delictes d'extorsió, amenaces, pertinença a organització criminal, estafa, administració deslleial i frau de les subvencions.

En sengles actes, el jutge reprodueix breument els motius que el van portar a ordenar l'ingrés a presó de Bernad i Pineda, fonamentalment l'existència de risc de fuga i de destrucció de proves. Segons la interlocutòria de presó, aquesta presumpta organització criminal estava dirigida per Pineda, que usava la «cobertura» de presidir una associació en defensa dels consumidors quan en realitat coaccionava aquestes entitats a canvi de diners.

Posteriorment i «com a mitjà per reforçar aquesta coacció» va usar Manos Limpias, al màxim responsable del qual acusa directament de participar en quatre xantatges per retirar acusacions en procediments judicials en què estava personat el sindicat.

Una d'elles va ser el presumpte oferiment que es va fer per retirar l'acusació a la infanta Cristina en el cas Nóos, pel que es van demanar 3 milions, i una altra la del president d'Unicaja, Braulio Medel, en el cas dels ERO. Aquestes extorsions van quedar gravades en les converses punxades als imputats, i la primera que fa referència a la Infanta va ser el passat 29 de febrer, quan Pineda va trucar al director general de la Fundació La Caixa i li va proposar negociar la retirada de l'acusació.