L´independentisme revalida la seva victòria a Escòcia però es queda a dos escons de la majoria absoluta. L´SNP ha obtingut 63 representants al parlament de Holyrood, sis menys que en les darreres eleccions, però el doble que la segona força, que ha passat a ser el partit conservador, amb una xifra històrica de 31 escons. L´altra cara de la moneda és el partit laborista, que confirma la davallada i ha passat dels 37 als 24 escons. Els verds han superat per un escó els liberal demòcrates i, amb 6 representants, són ara la quarta força a Holyrood i el segon partit amb representació parlamentària obertament a favor de la independència d´Escòcia, després de l´SNP.

Els escocesos han votat dues llistes, una per elegir al seu diputat de circumscripció i una altra de partit per repartir proporcionalment la resta de cadires del parlament de Holyrood. Pel que fa a les 73 circumscripcions en què es divideix Escòcia, l´SNP s´imposa en 59, sis més que en les darreres eleccions. Els laboristes, els grans derrotats, perden 12 circumscripcions i guanyen només en 3, mentre que els conservadors, una força tradicionalment residual a Escòcia, és qui més en guanya; passa de 3 a 7, incloent la circumscripció d´Edimburg central.

A aquests resultats, cal sumar-hi els que han sortit de la llista regional, que es distribueixen de forma proporcional. En aquest cas, l´SNP ha aconseguit 4 escons, els conservadors 24 i els laboristes 21. El partit dels Verds, que no ha entrat per circumscripció, ha obtingut 6 diputats per regió.

A nivell percentual, els de l´SNP han obtingut un 46,5% del vot per circumscripció, un 1,1% més que el 2011, i un 41,7% del vot de la llista regional, una davallada del 2,3%. Els conservadors han assolit un 22% del vot de circumscripció, un augment espectacular del 8,1% respecte als últims comicis, i un 22,9% del vot regional, un increment del 10,6%. Pel que fa als laboristes, la davallada ha estat d´un 9,2% a la votació per circumscripció, en què ha obtingut un 22,6% dels sufragis, i d´un 7,2% en la regional, on s´ha quedat amb el 19,1%.

En global, per tant, l´SNP, s´ha quedat sense la majoria absoluta que va aconseguir l´any 2011, ja que ha aconseguit 63 dels 65 escons necessaris. L´exprimer ministre Alex Salmond en va treure 69. Amb els 6 dels verds, però, sumaria majoria absoluta.

Valoració dels líders

La primera ministra escocesa i líder de l´SNP, Nicola Sturgeon, s´ha compromès "a governar pensant en els interessos de tothom" i ha celebrat el que ha qualificar de "tercera legislatura històrica" de l´SNP. Sturgeon s´ha mostrat "sorpresa" pels resultats dels seus rivals tradicionals, els laboristes.

De fet, la líder del partit laborista a Escòcia, Kezia Dugdale, ha admès que la "derrota és dolorosa però no és el final del partit" i ha indicat que els electors han emès el seu vot "pensant en qüestions constitucionals", un argument que, segons Dugdale, "pertany al passat" i que "ha costat vots" al partit laborista. "Els laboristes seguirem batallant per assegurar-nos que els poders d´aquest nou parlament s´utilitzen per revertir les retallades i aturar l´austeritat", ha assegurat Dugdale.

El partit que més ha crescut respecte els anteriors comicis, el conservador, té ara el doble d´escons, 31, i passa a ser segona força per davant dels laboristes. "Hi ha gent arreu d'Escòcia que ha enviat un avís a l'SNP", ha dit Ruth Davidson, la seva líder, que ha recordat a Sturgeon que "la decisió que van prendre els escocesos" a la consulta independentista l´any 2014 "no serà ignorada".

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va assegurar que seria "contraproduent" fixar la data per a un segon referèndum sobre la independència sense assegurar-se abans que la majoria d'escocesos hi està a favor. "Si hi ha d'haver un segon referèndum, tant si el proposa el proper parlament o un de futur, primer cal guanyar-nos el dret de proposar-lo", va afirmar Sturgeon davant els seguidors de l'SNP en un acte de campanya a Edimburg. "Fixar la data per al referèndum sense abans tenir una majoria d'escocesos convençuts que la independència és el millor futur per al nostre país, seria contraproduent".