El PP, amb un 27,4 per cent dels vots, es manté com a primera força, segons el CIS, encara que perd 1,3 punts respecte el resultat del 20-D, mentre que el PSOE baixa 0,41 fins al 21,6 i Podem pateix una important caiguda de res punts i se situa en el 17,7 per cent. En canvi, Ciutadans puja fins al 15,6% 13,9% el 20-D-, i IU també guanya suports fins al 5,4 per cent des del 3,67 per cent de les últimes eleccions, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, que es va elaborar entre l'1 i 10 d'abril.

L'enquesta, realitzada en ple procés frustrat de negociació per formar govern i abans de confirmar-se la nova convocatòria electoral, revela que Podem, que va aconseguir al desembre un 20,6 per cent dels vots, i PP (28,7) són els partits que més baixen, amb retrocessos de 2,9 i 1,3 punts, respectivament. No obstant això, el PP tornaria a ser la primera força, mentre que el PSOE es mantindria com a segona, encara que també redueix els suports que va tenir en les últimes eleccions, del 22,01 a 21,6. El CIS va dur a terme aquest estudi abans de conèixer-se la possible aliança que negocien Podem i IU per concórrer en coalició a les eleccions del 26-J, però les seves dades poden servir per fer una prospecció. Podem, per separat, i cadascuna de les seves confluències, excepte En comú Podem, perden suports, encara que la suma de tots ells més IU (23,1 per cent) els situaria per sobre del PSOE en estimació de vot, com ja va passar en les eleccions del 20-D, encara que el mantindria a 4,3 punts del PP.

La consecució d'una aliança electoral Podem-IU buscaria que aquest avantatge en vots sobre el PSOE es traduís en escons. Tant la responsable d'Anàlisi de Podem, Carolina Bescansa, com el portaveu d'IU, Alberto Garzón, van coincidir que els resultats del CIS enforteixen la idea d'intentar explorar l'acord per disputar el govern el PP o una possible aliança entre els populars i Ciutadans. Davant d'aquestes eventuals aliances, els socialistes fan també una lectura positiva. Creuen que el CIS reflecteix la seva tendència a l'alça perquè en l'última enquesta amb intenció de vot, la del passat mes de gener, el PSOE tenia un 20,5 per cent i ara puja fins al 21,6. En l'enquesta, Izquierda Unida se situa a més com a quarta força política per darrere de Ciutadans i per davant de partits com ERC, que millora lleugerament el resultat que va obtenir en els últims comicis -del 2,39 a 2,5, seguit de DL, que cau del 2,25 al 1,9, i el PNB, el suport al qual baixa només unes dècimes i passa del 1,20 a l'1. Bildu també perd una dècima i se situa en el 0,7, mentre que Coalició Canària en puja una altra fins al 0,4.

Garzón, el més valorat

En la valoració de líders, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, són els polítics més penalitzats per la seva actuació durant les negociacions per formar govern i tots dos empitjoren les seves notes. Els ciutadans suspenen Rajoy amb un 2,89 i Iglesias amb un 3,16; i Pedro Sánchez, amb un 3,74, també perd una dècima.

El portaveu d'IU, Alberto Garzón, segueix sent el millor valorat, encara que amb un 4,6 i sense arribar a l'aprovat. La segona posició, amb un 4,19, és per al català Xavier Domènech (En Comú Podem), mentre que Albert Rivera de Ciutadans es manté en tercera posició i és l'únic dels grans líders estatals que puja la seva valoració, fins al 3, 99.