Izquierda Unida va proposar a Podem estar representada en una sisena part dels llocs de les llistes amb més possibilitat d'arribar al Congrés després de les eleccions del 26 de juny, el que suposaria, segons les previsions de la formació, aconseguir prop d'una desena d'escons. Així ho va anunciar el portaveu d'IU Unidad Popular a la cambra baixa, Alberto Garzón, en arribar a la seu de l'organització a Madrid, on es va celebrar el Consell Polític Federal de la formació. IU farà una nova consulta a les seves bases sobre la possible coalició la setmana que ve.

Va reconèixer que hi ha encara "esculls" i "elements que han de ser superats", fet que obliga la seva formació a ser "més audaç i hàbil" per arribar a un acord "satisfactori" que faci realitat la coalició. Entre aquests elements "secundaris", segons les seves paraules, apareix la configuració de les llistes electorals, però com que IU vol avançar en l'acord ha plantejat, des de "la generositat", estar representada en una sisena part dels possibles escons que aconseguiria la coalició segons les projeccions que treu dels resultats del 20-D.

Garzón va demanar que la negociació entre la seva formació i Podem vagi avançant al marge del "soroll legítim" que poden causar "titulars de mitjans de comunicació", ja que s'està forjant un acord "d'èxit". Preguntat per les declaracions del responsable d'Organització de Podem, Pablo Echenique, que va assenyalar que IU havia rebutjat una proposta perquè tingués nou diputats després de les eleccions de juny, Garzón va advocar per mantenir "la discreció", ja que és un factor clau perquè l'acord arribi a cristal·litzar.

"Esperarem a que la negociació avanci al marge de titulars de mitjans, que introdueixen un soroll legítim, però perquè surti bé l'acord cal deixar que els responsables d'Organització vagin concretant", va destacar.

Del Consell d'ahir, Garzón va admetre sortir "content" perquè s'havia demostrat "la voluntat política incontestable" d'arribar a un pacte de coalició, el que propicia que davant un possible acord final l'optimisme sigui "caut".

Per la seva banda, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, va opinar que si les converses amb Podem acaben quallant "pot haver-hi canvis substancials al país". Sobre si la configuració de les llistes s'albira com un obstacle, Lara va afirmar que és "un element més", però no important.

Paral·lelament, Echenique considera que les postures per arribar a un pacte amb IU per concórrer a les eleccions generals del 26 de juny estan "més a prop que mai" i, tot i que persisteix l'escull en les llistes, confia que estigui tancat per a demà. El responsable d'Organització de Podem va assegurar que el seu partit ha fet una proposta des de la "generositat" per a una configuració de llistes amb les quals IU multiplicaria per set els seus actuals escons i obtindria 14, segons les seves estimacions, 9 al Congrés i 5 al Senat, encara que per a IU és "insuficient", segons li va comunicar el seu homòleg, Adolfo Barrena. "És un petita ensopegada, però jo no sóc dels que es rendeixen fàcilment", va explicar, de manera que seguiran treballant per intentar aconseguir l'acord abans del 13 de maig.