Durant una cita històrica i amb la premsa estrangera com a testimoni, el líder Kim Jong-un va llançar ahir un missatge de conciliació a la comunitat internacional en assegurar que Corea del Nord no farà servir les seves armes nuclears de què disposa si no és atacada prèviament. Kim va aprofitar a més el VII Congrés del Partit dels Treballadors de Corea per presentar un pla econòmic de cinc anys que aposta per la reforma energètica

El discurs de més de tres hores del jove dictador, de 33 anys, va ser pronunciat el dia abans, però els mitjans nord-coreans el van difondre ahir, en la tercera jornada del conclave polític, que se celebrava per primera vegada des de 1980. "Com un estat responsable amb armament nuclear, la nostra república no farà servir armes atòmiques llevat que la seva sobirania sigui envaïda per forces agressives i hostils amb armes nuclears", va assegurar el líder davant dels ?gairebé 3.500 delegats que van participar en el primer congrés del PTC en 36 anys.

L'afirmació no és nova, però el to equilibrat del discurs i el fet que fos pronunciat amb la presència al país de més d'un centenar de mitjans internacionals es va interpretar com un intent de rebaixar la tensió i apostar pel diàleg. Tot i que Kim va reafirmar la seva política de desenvolupament d'armes nuclears adoptada el 2013, també va assegurar en el seu discurs que Corea del Nord "complirà fidelment les seves obligacions per a la no proliferació i lluitarà per la desnuclearització global".

El "líder suprem" també va aprofitar per presentar un nou pla econòmic de cinc anys que busca impulsar el desenvolupament d'una economia que ha millorat en els últims anys però s'enfronta ara a dures sancions internacionals. L'estratègia es basa en la idea d'impulsar la producció, encara que per això Kim Jong-un va insistir que primer el país ha de fer front al problema de la carestia energètica. "Cal millorar la vida dels ciutadans incrementant la producció en l'agricultura i la indústria lleugera", va explicar el líder, que va apostar per construir més centrals hidroelèctriques i usar més les energies renovables.