Fernando Álvarez de Miranda, que va presidir el Congrés dels Diputats entre 1977 i 1979 i va ser defensor del poble de 1994 a 1999, va morir la passada nit de dissabte al seu domicili de Madrid, als 92 anys, a causa d'un infart.

Nascut a Santander el 14 de gener de 1924, va ser el primer president del Congrés dels Diputats amb la Constitució ja en vigor; havia estat elegit per la UCD.

Álvarez de Miranda estava llicenciat en Dret i durant anys va compatibilitzar la docència amb l'advocacia. L'any 1954 va ser cofundador de l'Associació Espanyola de Cooperació Europea. El 1962 va acudir al Congrés del Moviment Europeu, conegut com el "contuberni de Munic", i al seu retorn d'aquesta reunió de forces moderades opositores a Franco va ser deportat a Fuerteventura, Més tard, el comte de Barcelona l'integraria en el seu Consell Privat

El maig del 1981, davant del terrorisme d'ETA i l'intent de cop d'Estat, es va mostrar favorable en una reunió del Consell Polític d'UCD al restabliment de la pena de mort per a casos excepcionals de terrorisme. Durant el seu mandat es va mostrar partidari de la reforma del defensor del poble, va reclamar pensions de viduïtat per a parelles de fet i va anunciar la creació d'una assessoria especial sobre violència domèstica.