Sans, encara que més prims, els tres periodistes espanyols Ángel Sastre, Antonio Pampliega i José Manuel López es troben ja a casa i en família després de romandre gairebé un any segrestats a Síria. Al voltant de les 9 del matí d'ahir va aterrar a la base de Torrejón d'Ardoz l'avió de l'Exèrcit de l'Aire, en el qual van viatjar, des de Turquia, els tres informadors i personal de diferents ministeris. A la mateixa pista, esperaven familiars i la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va ser l'encarregada de coordinar els treballs per al retorn de Pampliega, Sastre i López.

Tots tres han romàs segrestats des de juliol de l'any passat; els seus raptors els van capturar als voltants d'Alep, una de les ciutats més devastades per la guerra civil que enfonsa el país i en la qual es trobaven els periodistes per cobrir les conseqüències del conflicte. Els periodistes eren freelance i col·laboraven amb diferents mitjans per narrar els efectes d'una guerra més, ja que tots tres n'havien cobert diverses, en els últims anys, en diferents parts del món.

Dissabte passat, una vegada alliberats, i ja a Turquia, des d'on va partir l'avió del Ministeri de Defensa, un examen mèdic va constatar que es trobaven en bon estat i van partir rumb a Madrid.

A Turquia la vicepresidenta va tenir un primer contacte telefònic amb els periodistes. Segons fonts properes a la família, el Rei els va telefonar ahir després de la seva arribada i els va felicitar pel seu alliberament. El contacte que dissabte passat hi va poder tenir la vicepresidenta es va convertir ahir al matí en abraçada quan Pampliega, Sastre i López van baixar per les escaletes de l'avió. Tot seguit, els familiars van entrar a la pista per rebre'ls, alguns d'ells sense poder contenir l'emoció.

Després, en una conversa amb periodistes, van relatar que, pràcticament el 90% del seu temps de captivitat l'han passat en habitacles tancats, si bé, van dir, els segrestadors els van tractar bé. Des d'una cafeteria de Madrid, van reconèixer que no han sabut en cap moment a quin lloc van ser durant aquests deu mesos. Segons el seu relat, han estat en almenys sis cases, sempre tancats en habitacions de les quals únicament sortien, i només en determinades ocasions, per fer passejos per un pati. A dins feien exercici per almenys escapar de l'avorriment. Al llarg de tres mesos, els primers, van estar junts, però al cap d'aquest temps els raptors van decidir separar Pampliega, mentre que López i Sastre van passar l'un al costat de l'altre el temps de captivitat. Fins dissabte, quan van ser alliberats, cap va tenir coneixement de l'estat de Pampliega. Passat el pitjor, els tres periodistes van declarar que estan bé de salut, encara que també una mica "desbordats" per la situació. De moment, han triat no oferir rodes de premsa.

A la satisfacció i l'alleujament pel seu alliberament, es van unir ahir les mostres de felicitació i solidaritat, com la del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, qui en el seu compte de Twitter va penjar una foto amb la sortida de l'avió dels periodistes i va escriure: "Benvinguts!". Va traslladar la seva alegria a familiars i amics, igual que el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, congratulat per aquest desenllaç "feliç". El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, qui va viatjar ahir a Mèrida per participar en la Festa de la Rosa, va demanar als assistents al seu acte que el primer aplaudiment el dediquessin als tres periodistes que acabaven de tornar a Espanya. "Benvinguts a casa", els va dir. "Enhorabona i solidaritat", va transmetre la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, a Orense per clausurar el congrés del PP de Galícia.

La satisfacció va estar molt present en les reaccions de les associacions professionals. La presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), Victoria Prego, va mostrar-se "contentíssima", una alegria que va compartir la seva homòloga en la Federació d'Associacions de Periodistes Espanyols (FAPE), Elsa González. Ambdues, no obstant això, van cridar l'atenció sobre les condicions en les quals fan el seu treball els periodistes que cobreixen conflictes armats.

"Són tres periodistes precaris, amb una vocació de ferro i que mantenen els valors del periodisme", va afirmar González. López ha traçat una trajectòria professional com a periodista de guerra caracteritzada per la denúncia d'injustícies, igual que Pampliega. Sastre comparteix aquesta mateixa vocació, i de fet, quan va ser segrestat, era la segona vegada que es desplaçava a Síria.