La segona reunió dels partits per buscar acords que permetin abaratir el cost de la campanya del 26-J ha acabat aquest dimecres sense cap mena d'acord. El secretari d'Organització d'UPN, la formació que ha impulsat la trobada per intentar un estalvi, ha qualificat el resultat de "fracàs en tota regla".

"Cal reconèixer que no ha servit de res", ha assegurat Jorge Esparza, després de constatar que les formacions no han estat capaces ni tan sols d'arribar a un acord per fer un enviament conjunt de paperetes -i no cadascú per la seva banda- fet que estalviaria a les arques de l'Estat prop de 30 milions d'euros. No hi ha hagut tampoc acord en la reducció de la publicitat estàtica ni en reduir el límit de despesa. L'únic acord assolit durant la primera reunió va ser un compromís dels partits per reduir la propaganda electoral exterior (banderoles i cartells).

La repetició de la convocatòria electoral suposa un cost de 150 milions d'euros que han d'afrontar les arques de l'Estat, fet que va suscitar que les formacions parlamentàries obrissin un debat sobre com intentar abaratir-ne el cost. Un intent fallit perquè les formacions han donat per tancades aquest dimecres les negociacions després de constatar les enormes diferències respecte als conceptes que consideren que cal alleugerir.

PP i PSOE s'han oposat, per exemple, a fer l'enviament de paperetes electorals en un únic enviament -un sol sobre amb totes les paperetes- perquè consideren òptim que cada formació pugui enviar als domicilis un sobre amb la papereta i propaganda electoral. Cada sobre genera als partits un retorn de 0,18 cèntims d'euro.

El PP havia plantejat una reducció gradual de la despesa, de manera que els populars i el PSOE retallessin un 30%, Podem i C's un 15% i la resta de partits un 1%. Una pretensió que algunes formacions com Podem i C's han rebutjat perquè els deixa un marge mínim per fer campanya. El PNB havia plantejat també una reducció del sostre de despesa en funció de la població de les circumscripcions on es presenta cada partit, una pretensió que també ha estat rebutjada per les grans formacions.

Els partits catalans no descarten un acord a Catalunya

El portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat, Carles Campuzano, ha afirmat que veu possible que al marge del que facin les formacions espanyoles els partits catalans assoleixin per la seva banda un acord per abaratir els costos de la campanya. Segons Campuzano, Convergència preveu gastar un 30% menys.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha criticat també la manca de voluntat de les grans formacions d'assolir un acord en aquesta direcció, especialment pel que fa al mailing, i ha denunciat les "hipocresies" dels partits espanyols "Per alguns partits és fàcil dir que seran austers quan tenen garantir que sortiran a les televisions privades espanyoles al matí, tarda i nit".