El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va assegurar que el pacte assolit entre Podem i IU respon a una coalició d'«extremistes i radicals», que «no és el que li convé al progrés d'Espanya i del país». Rajoy va fer aquestes declaracions a Logronyo abans de saludar representants del sector agrícola de la Rioja, després de la trobada que aquests van mantenir amb la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, i amb el president del PP de la Rioja, Pedro Sanz, entre d'altres. El president del Govern i del PP va recordar que acabava de signar a Pamplona un acord amb Unió del Poble Navarrès (UPN), per impulsar una coalició «de moderació» entre els dos partits per als comicis del 26 de juny. Així, va dir que aquesta coalició PP-UPN aposta per la unitat nacional, la igualtat dels espanyols, la creació d'ocupació i pel projecte europeu i que també és una coalició «molt representativa» del que és Espanya. Va afegir que respecta la coalició entre Podem i IU, sobre la qual no té «res a dir». efe/Ddg logronyo

El document programàtic amb el qual Podem i IU concorreran junts a les eleccions del 26-J inclou la promesa d'aprovar la convocatòria d'un referèndum «amb garanties» a Catalunya a l'empara de l'article 92 de la Constitució perquè els catalans decideixin el seu encaix territorial a Espanya. Encara que els dos partits es presentaran a les eleccions amb els mateixos programes electorals que van presentar als comicis del 20 de desembre, han pactat a més un marc de mesures o «espais d'intersecció» sobre el que consideren que han de ser les línies d'actuació d'un futur Govern de progrés i de canvi.

El text, titulat «Canviar Espanya: 50 passos per governar junts», advoca en un dels seus punts per obrir un debat ciutadà ampli sobre «el reconeixement i les formes de l'exercici del dret a decidir en el marc del canvi constitucional». Inclou el reconeixement constitucional de la naturalesa plurinacional d'Espanya i la garantia, també constitucional, del «dret dels governs autonòmics a celebrar consultes a la ciutadania sobre l'encaix territorial del país».

Així, planteja la convocatòria d'una consulta a Catalunya a l'empara de l'article 92 de la Constitució, que té en compte la possibilitat de convocar un referèndum «consultiu de tots els ciutadans» per a decisions polítiques d'especial transcendència. D'aquesta forma, el document pactat per Podem i IU defensa amb fermesa el respecte al «dret a decidir», encara que no marca terminis per a la celebració del referèndum a Catalunya, ni especifica com hauria de ser la pregunta a formular.

El document programàtic proposa elevar els ingressos impositius en uns 30.000 milions anuals i mantenir la despesa pública un 43,3% del PIB durant la legislatura, el que suposaria pujar al voltant de 15.000 milions d'euros la despesa anual. La idea és mantenir la ràtio despesa pública/PIB en el seu nivell actual (43,3%), però comptant amb una pujada de l'economia en els propers anys que ja no calculen tan destacada com en el programa amb el qual Podem es va presentar a les eleccions del 20 de desembre.

IU compta amb que el pacte «tàctic» al qual ha arribat amb Podem per anar junts a les eleccions li garanteixi vuit escons al Congrés si es repeteixen els resultats del 20-D, i un d'ells serà Alberto Garzón, que ocuparà el cinquè lloc per Madrid , més segur que el cap de llista a altres províncies. IU encapçalarà les llistes al Congrés per Palència, Ciudad Real i Terol, on cap de les dues forces polítiques va obtenir representació el passat 20 de desembre.

No obstant això, Podem ha calculat que sumant els seus resultats de desembre als d'IU, ara traurien diputat a Ciudad Real i Terol, mentre que a Palència requeririen que aquesta suma de vots donés un resultat «sensiblement superior».

Votació de les bases

Les bases de Podem i Izquierda Unida s'han pronunciat ahir i avui sobre aquesta coalició electoral, que ha de registrar-se al Ministeri d'Interior divendres que ve, i el nom de la qual encara no s'ha revelat, encara que les fonts de la federació d'esquerres van assegurar que la marca «Unidos Sí se Puede» té moltes possibilitats de tirar endavant.